2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăEconomiePrețul petrolului și al aurului explodează. Ce urmează? - analiză

Prețul petrolului și al aurului explodează. Ce urmează? – analiză

Cel mai pesimist scenariu – invazia Ucrainei de către Rusia – se materializează. Potrivit unei analize XTB răul cel mai rău de acum urmează.

Prețul petrolului depășește pragul de 100 de dolari pe baril

Rusia este un jucător cheie pe piața materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa. Situația de pe piața petrolului o demonstrează – prețurile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală.

Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană. Dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 – 30 de dolari pe baril. În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 – 20 USD.

Chart, pie chart

Description automatically generated

Europa este principalul destinatar al petrolului rusesc. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Aurul și paladiul cresc

Conflictul este principalul motor al mișcărilor de pe piața aurului. Nu este prima dată când aurul se dovedește a fi un bun activ de refugiu în momente în care apar conflicte geopolitice. Uncia de aur se tranzacționează cu peste 3% în creștere astăzi, aproape de 1.970 USD și cu puțin peste 100 USD sub maximele istorice.

Chart, pie chart

Description automatically generated

Rusia este un important producător de paladiu, un metal important pentru sectorul auto. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Rusia este un producător major de paladiu, care este un metal cheie în producția de convertoare catalitice pentru sectorul auto. Prețurile paladiului au crescut astăzi cu aproape 8%.

Frica duce la corecții în piață

Piețele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020. Cu toate acestea, panica nu este la fel de mare ca la începutul anului 2020. Incertitudinea este cel mai important motor pentru piețele de valori globale în prezent deoarece investitorii nu știu ce va urma, spun analiștii XTB.

Corecția de pe piața futures a Nasdaq-100 s-a adâncit astăzi la peste 20%. O mare parte a acestei scăderi a fost însă cauzată de așteptările privind înăsprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scăzut cu aproximativ 15% de la jumătatea lunii ianuarie și se tranzacționează în apropierea maximelor prepandemice.

Chart

Description automatically generated

DE30 încearcă să oprească declinul în zona maximului prepandemic. Sursa: xStation5

Afacerile în Ucraina sunt în pericol

Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că firmele și companiile rusești cu o mare expunere în Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scăzut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 și s-a tranzacționat pentru scurt timp sub minimele din 2020!

Polymetal International este o companie care merită menționată – acțiunile sale scad cu peste 30% la Bursa de Valori din Londra deoarece piața se teme că sancțiunile vor afecta companiile anglo-rusești. Renault este, de asemenea, afectată deoarece Rusia este a doua cea mai mare piață pentru companie. Băncile cu expunere mare în Rusia – UniCredit și Societe Generale – scad și ele puternic.

Inflație și mai mare

Din punct de vedere economic situația este clară – conflictul militar va genera un nou impuls inflaționist. Prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, în special ale mărfurilor energetice.

Cu toate acestea, în cazul piețelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica. Rețineți că lanțurile globale de logistica nu și-au revenit încă după impactul pandemiei și acum iese la suprafață un alt factor negativ. Potrivit indicatorului New York Fed, lanțurile globale de aprovizionare sunt cele mai restrânse din istorie.

Factori de risc pentru bancherii centrali

Panica COVID-19 a fost de foarte scurtă durată datorită unui sprijin enorm oferit de băncile centrale. Cu toate acestea, o astfel de acțiune este puțin probabilă acum. Întrucât conflictul are un caracter inflaționist și are un impact mai mare asupra ofertei și logisticii, mai degrabă decât asupra cererii, inflația devine o problemă și mai mare pentru marile bănci centrale.

Pe de altă parte, înăsprirea rapidă a politicii monetare ar amplifica turbulențele pieței. În opinia noastră, marile bănci centrale vor continua înăsprirea politicii anunțate. Probabilitatea unei creșteri de 50 de puncte de bază a dobânzii de către Fed în martie a scăzut, dar o creștere a ratei de 25 de puncte de bază pare să fie o certitudine.

Ce urmează?

O întrebare cheie pentru piețele globale acum este – cât de mult va escalada conflictul? Răspunsul la această întrebare va fi cheie pentru calmarea piețelor. Odată ce va începe să se contureze un răspuns, investitorii vor începe să încerce să estimeze impactul sancțiunilor și vor apărea speculații privind schimbări ce vor avea loc în politica economică.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Jannik Sinner, performanță istorică pe hard în 2024! Al doilea cel mai bun sezon din istorie

Tânărul italian a încheiat un an fenomenal, consolidându-și locul în istoria tenisului, cu un procentaj uluitor de victorii pe hard, depășit doar de Roger...
Ultima oră
Pe aceeași temă