3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomiePoliția de Frontieră a României – partener esențial al Americii. Tehnică de...

Poliția de Frontieră a României – partener esențial al Americii. Tehnică de vârf pe granița NATO

Poliția de Frontieră a României va primi în dotare 50 de autovehicule ultramoderne, denumite autospeciale de supraveghere cu termoviziune. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, primele 26 de autospeciale vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră până la sfârşitul lunii septembrie, iar celelalte 24 vor veni până la finalul anului 2020.

La ceremonia de prezentare a noilor mașini, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, au fost prezenți șeful Guvernului României, Ludovic Orban, și ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman. Cele 50 de autospeciale sunt realizate de firma americană Ford și de compania românească Pro Optica.

Noile autospeciale vor fi folosite de structurile operative ale Ministerului român de Interne  în zone cu teren neamenajat sau greu accesibil. Fiecare autovehicul este dotat cu sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral și au o autonomie extinsă, datorită unei baterii suplimentare și a unui rezervor de combustibil cu capacitate mărită la 95 de litri.

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Prezența, vineri, a premierului Orban și a ambasadorului Zuckerman la ceremonia de prezentare a noilor autospeciale a avut loc după ce, acum câteva săptămâni, ambii oficiali fuseseră în vizită la uzina Ford de la Craiova, unde au realizat chiar un drive test și o întrecere încheiată la egalitate.

“Cursa dintre Adrian Zuckerman și mine a avut doi câștigători: noi, amândoi. Aceasta este viziunea mea referitoare la relația dintre Ford și Guvernul României, al cărui premier am onoarea de a fi. Ford este unul dintre cei mai importanți investitori în România, a dezvoltat afaceri foarte importante pentru România și îl considerăm un partener foarte serios. Aici, avem un exemplu de cooperare între Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne și compania Ford; cele mai moderne vehicule, produsul Ford și Pro Optica, vor fi foarte utile pentru Poliția de Frontieră”, a declarat premierul Ludovic Orban.

 

„50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în perioada următoare în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de 10.790.000 euro, finanţat din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă”

Marcel Vela,

Ministrul Afacerilor Interne

“Vehiculele sunt echipate pentru a crește eficiența Poliției de Frontieră.  Această instituţie reprezintă un partener esențial al Departamentului de Justiție al SUA în combaterea traficului de persoane, care este una dintre principalele mele priorități, în lupta împotriva criminalității organizate transfrontaliere. Ea colaborează cu Departamentul de Stat și Departamentul Energiei ale SUA în lupta împotriva terorismului, a contrabandei nucleare și pentru stoparea fluxului de produse contrafăcute și de contrabandă”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul Statelor Unite la București

 

Unde vor fi trimise noile mașini ale Poliției de Frontieră?

Întrucât ele sunt special echipate pentru detectarea persoanelor care vor să treacă frontiera clandestin, se poate presupune că autospecialele vor patrula pe granița României cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Ce implicare au companiile românești în acest program?

O companie românească privată asigură montarea pe autospeciale a un sistem video mobil destinat supravegherii zonelor de frontieră pe timp de zi și de noapte. Aparatura electronică include o cameră video cu termoviziune, telemetru laser și sistem de localizare GPS. Aplicația software este concepută tot de români.

 

 

Valoarea totală a noului contract de înzestrare este de 10.790.000 de euro și este asigurată din fonduri externe nerambursabile.

Noile autospeciale destinate Poliției de Frontieră a României sunt denumite Artemis și sunt realizate pe un șasiu de Ford Transit Van cu tracțiune integrală „inteligentă” AWD. Motoarele sunt turbo-diesel EcoBlue 2.0 cu capacitatea de 1995 cm3, care asigură o putere de 125 KW (170 CP) și un cuplu de 405 Nm. Standardul de emisii respectat de acest motor este Euro 6.2. 

Firma Pro Optica a devenit partener în proiectul denumit “Autospecială de supraveghere cu termoviziune” după ce a câștigat o licitație internațională organizate de Poliția de Frontieră. Specialiștii români au montat pe autospeciale  un sistem video mobil destinat supravegherii zonelor de frontieră pe timp de zi și de noapte. Aparatura electronică include o cameră video cu termoviziune, telemetru laser și sistem de localizare GPS. Acest echipament permite detecţia (identificarea) ţintei de la o distanţă de 7 kilometri precum şi recunoaşterea persoanelor de la o distanţă de patru kilometri. Aplicația software de supraveghere este concepută tot de specialiștii români.

Compania privată Pro Optica din București (desprinsă din compania de stat IOR) a mai participat la contracte pentru instituțiile din domeniul apărării și ordinii publice, unul dintre ele, perfectat acum un an, referindu-se la realizarea de turele telecomandate pentru montarea mitralierelor de pe mașinile blindate.

Mai recent, acum câteva luni, Pro Optica și IOR au finalizat proiectul unui scaner termic care poate fi utilizat în seria de acțiuni de combatere a pandemiei, pentru controlul accesului în zone cu flux mare de persoane, cu reducerea timpului de evaluare a stării febrile. Aparatul poate fi folosit în aeroporturi, la metrou, în punctele de trecere a frontierei precum și la intrarea în instituții.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă