În opinia lui Vosganian, oricine spune că Pilonul II de pensii trebuie să se suspende sau să se reîntoarcă la Pilonul I ignoră interesele pe termen lung ale cetățenilor. “În legătură cu Pilonul II de pensii, banii care sunt acolo şi care sunt într-o sumă de circa 9 miliarde de euro sunt banii românilor. Cetăţenii români sunt titularii de cont şi banii sunt proprietatea lor exclusivă, atât de exclusivă încât ei pot fi, în caz de deces, şi lăsaţi ca moştenire. Aceşti bani nu pot fi preluaţi la Pilonul I de pensii sub nicio formă, cel puţin în actuala Constituţie. Ar fi o fraudă la Constituţie, ar fi un abuz”, a subliniat Vosganian, citat de Agerpres.
Varujan Vosganian, fost ministru al Finanțelor, a adăugat că și ideea că li s-ar da cetățenilor să opteze între fondurile de pensii pe durată limitată, iar în cazul în care nu ar face-o, banii li s-ar transfera automat la fondul public de pensii, i se pare profund eronată. “Aşa ceva nu este firesc, pentru că cetăţenii au optat o dată în 2008 şi, dacă acum se va întâmpla altfel, se va întâmpla numai dacă ei îşi schimbă opţiunea. Chiar în situaţia aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetăţenii să fie rugaţi să opteze, ar trebui aşa: cei care optează să treacă la Pilonul I trec la Pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opţiunea pe care şi-au manifestat-o în 2008”, a explicat deputatul ALDE.
Dragnea şi Teodorovici, ameninţări cu justiţia
Prinși în corzi, liderii PSD au trecut la amenințări în scandalul legat de Pilonul II de pensii. Atât Liviu Dragnea, cât și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au sugerat că persoanele care agită spiritele pe acest subiect s-ar putea trezi cu o plângere penală.
Dragnea i-a amenințat cu justiția pe cei care afirmă că Guvernul vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii. El a admis, însă, că se ia în calcul o suspendare a plății contribuțiilor la Pilonul II.
Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a afimat, marți, la Parlament, că „orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă”. Potrivit ministrului, trebuie văzut dacă astfel de afirmaţii nejustificate, făcute de politicieni, nu ar trebui taxate conform legii. Teodorovici a precizat că noul concept referitor la pensii va fi prezentat până la începutul lunii iulie, după o analiză la nivelul Guvernului.
Ministrul spune că trebuie analizate toate costurile aferente acestui sistem, menţionând că statul plăteşte administratorilor privaţi 1,5 miliarde de lei. În realitate, aceste comisioane sunt plătite administratorilor din contribuțiile plătite de angajații cuprinși în Pilonul II de pensii. „Banii din Pilonul I şi II au aceeaşi sursă. Unii sunt administraţi în mod public, de către stat, iar ceilalţi în mod privat, de cei 7, dacă nu mă înşel, administratori de pensii private. Pentru a analiza putem pleca de la foarte multe întrebări pe care nimeni nu le poate contesta: A fost cel mai bun mod de administrare a Pilonului II până astăzi? Au fost cele mai bune randamentele pe care astăzi le avem la Pilonul II? Costul pe care statul îl plăteşte celor 7 administratori, de peste 1,5 miliarde, costul pe care statul îl plăteşte ca dobânzi la titlurile de stat pe care le cumpără cei 7 administratori de pensii, costul de finanţare pe care statul îl plăteşte pentru a se împrumuta…este un lung şir de dacă…”, a arătat ministrul Finanţelor.
Cîţu: Desfiinţarea Pilonului II reintroduce contribuţiile la angajator
Senatorul liberal Florin Cîţu, de profesie economist, a declarat marţi că desfiinţarea Pilonului II de pensii reintroduce contribuţiile la angajator, crescând astfel costul forţei de muncă pentru angajatori. „Proiectul de lege care «reglementează», de fapt desființează, Pilonul II de pensii ascunde încă o bombă. Reintroduce contribuţiile la angajator și implicit creşte costul forței de muncă pentru angajatori. Este echivalentul introducerii unei taxe pe forța de muncă. Vă citez din proiectul de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat Pilonul II, propunerea de proiect de lege, apare contribuţia la angajator, care spune aşa: contribuţia angajatorului este egală cu a angajatului…, în funcţie de mărimea companiei”’, a spus Florin Cîţu, citat de Mediafax. El a adăugat: „După ce au făcut transferul contribuţiilor, acea tâmpenie fiscală care transfera toate contribuţiile către angajat, acum reapare contribuţia la angajator şi se păstrează contribuţiile angajatului. Cred că toţi angajatorii din România trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, atât de mare e gaura la buget”.
Iohannis cere o clarificare
Preşedintele Klaus Iohannis i-a somat pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II de pensii, având în vedere “ping-pongul de declaraţii” făcute pe acest subiect. „Această abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici. Sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii”, a spus Iohannis. Preşedintele a arătat că se poate face, însă, o analiză în ceea ce priveşte rentabilitatea Pilonului II de pensii.