Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Petre Daea, participă sâmbătă la conferinţa 'Apicultura în context european şi mondial'

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă sâmbătă la conferinţa 'Apicultura în context european şi mondial', eveniment realizat în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2019 - 10:48

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă sâmbătă la conferinţa 'Apicultura în context european şi mondial', eveniment realizat în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat cu prilejul 'Zilei Mondiale a Albinei", îşi propune să evidenţieze importanţa polenizatorilor pentru umanitate şi pentru întregul ecosistem, asupra necesităţii dezvoltării sectorului apicol în contextul schimbărilor climatice, precum şi rolul crucial al acestora în creşterea randamentului culturilor.

Principalele subiecte ce vor fi dezbătute vizează situaţia sectorului apicol precum şi importanţa acestuia în context european şi mondial, sănătatea albinelor, apicultura ecologică în România, sprijinul FAO pentru apicultura durabilă.

La conferinţă vor fi prezenţi oficiali din cadrul Uniunii Europene precum: Tanja Strnisa, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Alimentaţiei din Republica Slovenia, Carolina Starr, Ofiţer pentru Agricultură, reprezentant FAO al Biroului Regional pentru Europa şi Asia Centrală, Eran Raizman, Ofiţer senior pentru Sănătatea Animalelor şi Producţie în cadrul Biroului Regional FAO pentru Europa şi Asia Centrală, precum şi Daniel Dezmirean, profesor doctor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj.

De asemenea, la sediul Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA - Bd. Ficusului nr. 42) se va deschide şi o expoziţie de produse apicole, iar participanţii vor putea vizita laboratorul Institutului Naţional Apicol.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

Comentarii

loading...