-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomiePensiile ocupaționale, un nou tip de bonus pentru angajați

Pensiile ocupaționale, un nou tip de bonus pentru angajați

Potrivit proiectului de act normativ, componenta de pensii ocupaționale nu este obligatorie, ci facultativă. Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparţine exclusiv unui administrator autorizat, iar schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi un astfel de beneficiu. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că un fond de pensii ocupaționale îi poate include pe angajaţii unuia sau mai multor angajatori.

Patronii care vor decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale vor avea obligația să ofere acest bonus tuturor angajaților companiei și să vireze toate contribuții în sistem. Angajații vor putea participa și ei, dacă doresc, la această pensie, conform schemei stabilite de angajator. „Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale. Încheierea unor relaţii contractuale între o persoană şi un angajator nu poate fi condiţionată de obligarea persoanei respective de a contribui în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale. Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale”, se arată în proiectul de lege. Documentul arată că atât contribuţiile angajatorului, cât și cele ale angajatului se colectează şi se virează de către angajator pe baza numelui, prenumelui şi a codului numeric personal al participantului.

Contribuțiile persoanelor care obţin venituri din activităţi independente sunt virate direct de către acestea pe baza numelui, prenumelui şi a codului numeric personal.

Angajatorul nu poate face reţineri pentru contribuţiile angajaților la un fond de pensii ocupaționale fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului și angajatorului.

Ministrul Muncii a declarat că se creează, astfel,  premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii. Totodată, se dorește stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetățean.

„Vom autoriza funcţionarea acestor administratori şi a fondurilor de pensii ocupaţionale. Vom supraveghea activitatea lor. Iar prin crearea acestui cadru legislativ putem permite obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare. Trebuie să facem precizarea: este o pensie suplimentară distinctă şi în completarea tipurilor de pensie existente la această dată în România. Este o pensie facultativă, prin care se dă posibilitatea angajatorilor să decidă şi să stabilească o astfel de pensie pentru angajaţii lui”, a spus Marius Budăi.

Proiectul de act normativ transpune Directiva 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului European din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) cu termen de implementare 13 ianuarie 2019.  Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă