O nouă unitate de procesare a semințelor de cânepă va fi inaugurată în această primăvară, lângă Dorohoi, în județul Botoșani. Investiția îi aparține unui întreprinzător român, care a ales această locație și pentru că în județ se află cele mai mari suprafețe din țară cultivate cu cânepă, după cum ne-a declarat directorul executiv al Direcției Agricole Județene Botoșani, Cristian Delibaş. Astfel, anul trecut, 16 fermieri au cultivat cu această plantă tehnică 837 ha în județ.
„Investiția se află în stadiu avansat, iar în curând vor începe probele tehnice. Toate mașinile și echipamentele sunt aduse din import. În prima fază, se va produce aici doar ulei industrial, urmând ca în viitor, dacă va exista cere-re, să se producă și ulei alimentar de cânepă. Fabrica va fi de dimensiune medie”, a precizat Cristian Delibaș. Directorul executiv al DAJ Botoșani nu a dorit să ofere mai multe amănunte des-pre proiect, întrucât investitorul dorește să păstreze discreția până la momentul inaugurării.
Noua fabrică va fi o adevărată gură de oxigen pentru fermierii din zona Botoșani, una dintre cele mai sărace din țară, dar și pentru cei din județele învecinate. Plantele ce urmează să fie procesate vor fi contractate direct de la fermierii din zonă. Aceștia vor avea asigurată, astfel, piața de desfacere și, în plus, vor beneficia de subvenția mai mare care se acordă pentru cânepă, comparativ cu alte culturi. În plus, investiția va asigura locuri de muncă, în condițiile în care rata -șomajului în zonă este foarte ridicată. După ce noua fabrică de ulei de cânepă va începe producția, se așteaptă ca suprafețele cultivate cu această plantă să crească substanțial în această zonă a Moldovei, a mai afirmat Cristian -Delibaș.
Cânepa aduce mari avantaje cultivatorilor, nu numai prin subvențiile aferente, ci și prin faptul că se valorifică atât semințele, cât și frunzele și tulpinile. Fibra de cânepă este extrem de durabilă, fiind utilizată inclusiv la fabricarea materialelor industriale reciclable. Cânepa are o mare căutare și la export. Planta nu este deloc pretențioasă, fiind foarte rezistentă la secetă.
Investițiile au început în anul 2007
În anul 2007 a fost inaugurată la Salonta, în județul Bihor, “Canah International”, prima fabrică de ulei de cânepă din țară, după Revoluție. Investiția, în valoare de 1,7 milioane de euro, a fost realizată din fonduri SAPARD. Fabrica produce, pe lângă ulei industrial, și ulei alimentar de cânepă, semințe decorticate, pudră proteică, batoane de semințe, capsule de ulei, dar și produse cosmetice.
Și compania olandeză HempFlax, lider mondial în prelucrarea cânepii, a inau-gurat în anul 2015 o fabri-că de procesare a acestei plante, la Pianu de Jos, în județul Alba. Investiția s-a cifrat la 5 milioane de euro.
Înainte de Revoluție, România era al patrulea exportator de cânepă din lume. În plus, cânepa industrială se exploata în multe fabrici din țară, care au fost desființate, însă, în anii ´90. În deceniul trecut, abia dacă se mai cultivau câteva hectare de cânepă la nivel național. În ultimii ani, însă, fermierii români se reorientează spre această cultură, care le aduce un profit și de patru ori mai mare decât grâul sau rapița. Cânepa este utilizată atât în industria textilă și cea de construcții, cât și la fabricarea cosmeticelor. În ultima vreme, uleiul alimentar de cânepă este la mare căutare, fiind mai scump decât cel de măsline. Obținut prin presarea la rece a semințelor de cânepă, uleiul este bogat în Omega 3 şi Omega 6, contribuind la menţinerea concentraţiilor normale ale colesterolului din sânge.