Numărul locurilor de muncă oferite de IMM a crescut cu peste 60%

Companiile mici şi mijlocii (IMM) din România au înregistrat, de la începutul acestui an şi până în prezent, peste 87.000 de locuri de muncă vacante.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 28.08.2019 - 14:36

Este o creştere cu mai mult de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese dintr-o analiză realizată de către reprezentanţii unei platforme de recrutare online.

“Companiile mici şi mijlocii au avut un an de creştere impresionantă şi au ieşit la vânătoare de candidaţi, oferind în multe cazuri condiţii similare cu marii jucători multinaţionali. Vorbim aici nu doar despre pachete salariale şi beneficii extrasalariale, ci şi despre perspective de dezvoltare, flexibilitate şi promisiunea unor proiecte atrăgătoare.

Din toate aceste motive, şi candidaţii sunt destul de atraşi de joburile din astfel de companii, mai ales cei tineri şi foarte tineri, ce caută mai degrabă experienţe care să-i dezvolte decât salarii mari”, spune Bogdan Badea de la eJobs România, citat de Agerpres.

Potrivit datelor, în total aproape 12.500 de IMM au postat cel puţin un anunţ de angajare, în intervalul dintre lunile ianuarie şi iulie ale anului 2019. Cele mai multe locuri de muncă au fost postate de către companiile care activează în domeniul vânzărilor (2.115), apoi din HR (2.100), sectorul bancar (1.932), Achiziţiile, Alimentaţia/HoReCa şi Transportul/Distribuţia.

 

Sectorul IMM: 600.000 de firme

La polul opus al clasamentului, cu mai puţin de 200 de posturi vacante de la începutul anului şi până în august, se află companiile din Service şi Reparaţii, cele din Farma, Petrol şi Gaze şi Asigurări.

În prezent, în România sunt peste 600.000 de IMM, care cumulează mai bine de jumătate din numărul total de angajaţi de pe piaţă. Salariul mediu net pe care îl câştigă un angajat care lucrează într-o astfel de companie e de aproximativ 700 de euro/lună.

Doar trei din zece angajați spun că ar lua în calcul să lucreze într-o instituție de stat în viitorul apropiat, în pofida majorărilor salariale din sectorul public. Cei mai mulți angajați, adică șase din zece, rămân interesați de companiile private, în timp ce 9% ar vrea să lucreze în propria companie.

Dintre cei ce preferă o carieră în sectorul privat, două treimi consideră un job într-o multinațională cel mai potrivit.

Comentarii