11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieNuclearelectrica, profit net în creştere cu 51,7%

Nuclearelectrica, profit net în creştere cu 51,7%

Rezultatul din exploatare (EBIT) s-a majorat cu 44,4%, ajungând la 213,23 milioane lei, iar EBITDA (rezultatul înainte de impozitare, cheltuieli financiare nete, depreciere şi amortizare) a crescut cu 25,1%, la 335,735 milioane lei, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 15%, influenţate de majorarea cu 11,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice (la 541,245 milioane lei).

“Ca urmare a liberalizării complete a pieţei energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2018, strategia de vânzări a SNN a fost reconfigurată în conformitate cu noile condiţii de piaţă, cu axare pe piaţa forward şi contracte pe perioade lungi de timp şi preţuri stabile, în scopul valorificării optime a producţiei”, se menţionează în raportul companiei.

Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de 2.950.627 MWh în primele trei luni din 2018.

În primul trimestru al acestui an, Nuclearelectrica nu a vândut energie pe piaţa reglementată (11% în perioada de trei luni încheiate la 31 martie 2017), înregistrând o creştere cu 12% a cantităţii de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială faţă de perioada similară a anului precedent. De asemenea, cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o creştere a preţului mediu de vânzare pe această piaţă cu 24%, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa spot (PZU) a crescut cu 17%, însă preţul mediu de vânzare a fost mai mic cu 32%.

Valoarea totală a programului de investiţii al SNN pentru anul 2018 este de 244,867 milioane lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung). La 31 martie 2018, gradul de realizare valorică a programului de investiţii a fost de 3,5% (70% din cel programat).

SN Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,48% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,10% şi alţi acţionari, 8,42%.

Componentă a SNN, sucursala CNE Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă