Negocierile privind viitorul cadru de finanțare al UE continuă cu două reuniuni programate între Parlament și Consiliu. Euro-deputații susțin suplimentări reale pentru 15 de programe ale UE, în beneficiul cetățenilor, al studenților, al cercetătorilor, al întreprinderilor, al lucrătorilor din domeniul sănătății. Totodată, deputații susțin noi surse de venituri pentru bugetul UE.
Comisia pentru bugete va adopta în această săptămână prioritățile Parlamentului privind bugetul Uniunii Europene în 2021. Euro-deputații doresc să intensifice finanțarea programelor și proiectelor care vor sprijini tinerii, cercetătorii, lucrătorii din domeniul sănătății, antreprenorii, precum și infrastructura de transport, agricultura, drepturile fundamentale, securitatea și acțiunea externă, a anunțat luni Parlamentrul European într-un comunicat de presă.
Dezbateri importante vor avea loc marți între Parlament, Consiliu și Comisia Europeană, instituții ce vor aborda tema respectării statului de drept, condiție ce trebuie îndeplinită de statele membre pentru stabilirea valorii finanțării UE.
Pe ordinea de zi a perioadei 26 octombrie – 1 noiembrie a Parlamentului European se mai află Programul InvestEU de sprijinire a investițiilor pentru perioada 2021-2027, măsuri de ajutorare a întreprinderilor din UE și pentru a asigura investiții private pentru prioritățile pe termen mediu și lung, cum ar fi Pactul ecologic european și tranziția digitală, un vot în Comisia pentru libertăți civile a raportului de evaluare a măsurilor de urgență adoptate de țările UE pentru a lupta împotriva pandemiei și a impactului acestora asupra democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale și un bilanț făcut de Comisia pentru libertăți civile cu situația din insulele grecești în urma incendiului care a distrus tabăra de refugiați din Moria și a lăsat în jur de 12.000 de solicitanți de azil fără adăpost, majoritatea acestora fiind mutați în tabăra de la Kara Tepe.