Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

NATO: România, campioana Europei la alocările bugetare pentru modernizarea Armatei

România e prima din NATO într-un top al alocărilor bugetare pentru înzestrare, se arată în raportului anul al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Procentul cheltuit pentru înzestrare situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33%.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 19.03.2018 - 15:33

Tot pe primul loc, România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent.

Referitor la acest raport, analistul militar Ion Petrescu a declarat pentru “Adevărul” că, pe fondul presiunilor venite din est, aliaţii din NATO investesc tot mai mult în apărare. “În documentul asumat de Jens Stoltenberg sunt semnalate progrese şi în ceea ce priveşte angajamentul de a investi 20% sau mai mult din cheltuielile de apărare în capabilităţi majore noi. Astfel, în 2017, 26 de aliaţi au cheltuit mai mult pentru echipamentele majore decât în anul 2016, iar 12 aliaţi au respectat, anul trecut, orientarea de a investi o cincime din finanţări în dotări noi”, arată Ion Petrescu.

Analistul consideră că alocarea de către România a unor sume mari de bani în dotari cu tehnică de luptă modernă vine în contextul rolului nostru la graniţa de este a alianţei. “Evidenţierea României pentru alocarea a peste 35% din bugetul Defensivei Naţionale pentru dotări cu tehnică de luptă modernă - pe baza programelor etapizate, vizând înzestrări semnificative, pentru forţele terestre, aeriene şi navale – înseamnă şi recunoaşterea eforturilor ministrului Apărării, Mihai Fifor, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, de a răspunde pragmatic la misiunea pe care o are armata noastră la graniţa de est a NATO”, spune expertul militar.

Ion Petrescu susţine că, în acest moment, Bucureştiul a intrat într-un club select al celor care investesc masiv în apărare. Practic, în 2017, România s-a alăturat plutonului de ţări aliate fruntaşe în alocarea a peste 2% din PIB pentru apărare: SUA, Grecia, Marea Britanie, Estonia şi Polonia. Guvernele de la Atena, Tallinn şi Varşovia au menţinut nivelul ridicat al acestor alocări bugetare ca urmare a persistenţei pericolelor militare reale la adresa suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale” spune Ion Petrescu. Oricum, crede analistul, România este un pilon de bază în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice. “În raportul pe 2017 se arată că sistemul integrat de apărare şi rachete al NATO protejează teritoriul, populaţiile şi forţele Alianţei împotriva oricărei ameninţări, descurajarea potenţialului agresor şi apărarea fiind asigurate prin poliţie aeriană şi apărarea împotriva rachetelor balistice. Apărarea antirachetă a NATO se bazează pe elementele de apărare ale rachetelor balistice ale SUA desfăşurate în Europa, dar, nota bene, şi pe contribuţiile României, Poloniei, Spaniei şi Turciei” arată Petrescu.

Comentarii

loading...