Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunțat că instituția pe care o conduce asigură lichiditatea necesară finanțării economiei reale și a cheltuielilor publice, operațiune pe care o vede drept, cităm: „preocupare majoră a BNR”. În condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, BNR a efectuat operațiuni repo pe baze bilaterale, stocul mediul zilnic al acestor operațiuni ridicându-se în perioada 15 mai – 15 iunie la circa 7 miliarde lei.
„Opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale. Această abordare a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului – realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.”, a explicat Mugur Isărescu.
În perioada 15 mai – 15 iunie au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 mld. lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denotă că a existat o finanțare adecvată a necesităților bugetare.
„Ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea, cu impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii/firme (cotația ROBOR 3M, utilizată ca referință pentru creditele bancare, scăzând de la 2,44% pe 18 mai la 2,15% pe 16 iunie), iar cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au continuat mișcarea descendentă care s-a accentuat în debutul lunii aprilie.”, a comunicat guvernatorul BNR.
Randamentele pe maturitățile de până la 1 an au coborât ușor chiar sub valorile anterioare izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională, iar cele aferente maturității de 10 ani au revenit la nivelurile înregistrate în prima jumătate a lunii martie.