Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mugur Isărescu: „Vom furniza lichiditate necesară finanțării cheltuielilor publice”

Banca Națională a României a cumpărat titluri de stat în lei de pe piața secundară la un volum total de 3,8 miliarde lei, atins în 5 iunie.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 22.06.2020 - 09:21

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunțat că instituția pe care o conduce asigură lichiditatea necesară finanțării economiei reale și a cheltuielilor publice, operațiune pe care o vede drept, cităm: „preocupare majoră a BNR”. În condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, BNR a efectuat operațiuni repo pe baze bilaterale, stocul mediul zilnic al acestor operațiuni ridicându-se în perioada 15 mai – 15 iunie la circa 7 miliarde lei.

„Opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale. Această abordare a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului - realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.”, a explicat Mugur Isărescu.

În perioada 15 mai - 15 iunie au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 mld. lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denotă că a existat o finanțare adecvată a necesităților bugetare.

„Ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea, cu impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii/firme (cotația ROBOR 3M, utilizată ca referință pentru creditele bancare, scăzând de la 2,44% pe 18 mai la 2,15% pe 16 iunie), iar cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au continuat mișcarea descendentă care s-a accentuat în debutul lunii aprilie.”, a comunicat guvernatorul BNR.

Randamentele pe maturitățile de până la 1 an au coborât ușor chiar sub valorile anterioare izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională, iar cele aferente maturității de 10 ani au revenit la nivelurile înregistrate în prima jumătate a lunii martie.

Comentarii

loading...