11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieMonitorul Preţurilor Carburanţilor e croit de Concurenţă pentru carburanţi mai ieftini

Monitorul Preţurilor Carburanţilor e croit de Concurenţă pentru carburanţi mai ieftini

Consiliul Concurenţei a lansat “Monitorul preţurilor carburanţilor”. Este o platformă online, care permite consumatorilor să afle preţurile practicate de marii benzinari. Scopul principal, spune preşedintele de la Concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, este ieftinirea produselor.

Monitorul e valabil atât ca aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (pe sistemele de operare IOS şi Android). Aplicaţia poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile la carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină), practicate la OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar şi Gazprom, în întreaga ţară.

Chiriţoiu arată că clienţii pot accesa “gratuit comparatorul de preţuri” şi „pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi serviciile oferite de acestea, precum şi preţurile practicate”.

Presiune în jos, pe preţuri

Şoferii pot astfel să aleagă, având la dispoziţie informaţii cu privire la oferta existentă pe piaţă în aria lor geografică. Astfel, se va stimula concurenţa, atât prin preţ, „cât şi prin serviciile oferite de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanţilor auto”, spune reprezentantul Concurenţei.

Scopul principal este uniformizarea preţurilor la un nivel mic. La sfârşitul lunii decembrie a anului 2018, Consiliul Concurenţei a semnat un contract în valoare de 1,42 milioane de lei, cu firma Maguay, pentru realizarea aplicaţiei.

Consiliului Concurenţei lucrează în prezent şi la o analiză a piaţei carburanţilor, care a fost lansată după ce preţul benzinei şi motorinei în România, fără taxe, a depăşit media europeană. În urma anchetei, care va fi gata în perioada următoare, autoritatea va veni cu recomandări pentru creşterea concurenţei de pe piaţa carburanţilor.

A doua parte a proiectului, legată de preţurile produselor alimentare, va fi lansată în luna septembrie a acestui an. În luna noiembrie a anului 2016, Consiliul Concurenţei lansase proiectul-pilot www.monitorulpreturilor.info, accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov, conform Agerpres.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă