Ministerul de Finanțe nu dă înapoi: pensiile pot crește cu doar 10%

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, nu cedează presiunii electorale și nu este dispus că ofere nimic peste posibila indexare a pensiilor, calculată de Minister la maxim 10%.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2020 - 08:39

Chiar și o creștere de doar 10% va afecta serios bugetul național, a calculat Florin Cîțu, care consideră că depășirea acestei valori poate arunca în aer economia României și va închide orice posibilitate de împrumut de pe piețele externe.

”Nu Ministrul Finanţelor decide. Este o decizie a Guvernului, dar eu prezint situaţia. Eu am depus un jurământ în faţa românilor şi eu mă ţin de acest jurământ. Eu am datoria să fiu responsabil, precaut cu finanţele publice ale României şi transparent. Bineînţeles că poate fi o decizie politică de a creşte pensiile cu 40%, dar eu voi spune că în acel moment România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic, bugetul va exploda. Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile.”, a afirmat Florin Cîțu miercuri seară la B1 TV.

Ministrul Finanțelor a adăugat că legea privind creșterea cu 40% a pensiilor, așa cum a fost ea adoptată de Parlament, nu a avut prevăzută o sursă de finanțare care să nu dezechilibreze economia României.

”În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic. Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. În acelaşi timp, mai facem ceva: creştem investiţiile, pentru că este pariul nostru, că dacă vom creşte aceste investiţii vom putea să plătim şi pensii, şi ajutoare sociale şi alte investiţii în viitor, pentru că economia o să crească.”, a mai spus Florin Cîțu.

Comentarii