Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv o cerere a companiei olandeze Damen, cerere care viza anularea deciziei Ministerului Apărării Naționale prin care s-a ales firma de la care vom cumpăra patru nave de luptă noi.
Această decizie fusese în defavoarea firmei Damen, MApN anunțând că a atribuit contractul de 1,6 miliarde de euro către asocierea de firme Naval Group (Franța) – Şantierul Naval Constanţa.
Forțele Navale Române reclamă de cel puțin cinci ani faptul că au nevoie de patru corvete multifuncționale, întrucât cele mai puternice vase din dotarea actuală sunt două fregate recondiționate – cumpărate de România din Marea Britanie, la momentul când Marina Regală intenționa să le caseze. Cele două fregate Tip 22, denumite inițial „Coventry” și „London”, au fost botezate în România “Regele Ferdinand” și „Regina Maria” și sunt acum operaționale, dar au nevoie de un nou proces de modernizare, care va fi realizat „la pachet”, de aceeași firmă care va vinde României cele patru corvete noi.
Procesul dintre MApN și firma olandeză Damen a început anul trecut, după ce MApN a anunțat că nu Damen ci Șantierul Naval Constanța va livra noile nave de luptă.
Decizia prin care Curtea de Apel a respins, la data de 13 iulie, reclamația firmei olandeze, ar trebui să deblocheze acest program de înzestrare, cel mai scump pe care l-a inițiat MApN în ultimii 30 de ani. Doar că acest proces, acum încheiat, nu este singurul în care sunt implicate firma Damen și partea română. Astfel, potrivit unui comunicat al MApN, există încă trei procese,, în diferite faze, a precizat MApN, la o zi după ce se anunțase încheierea procesului de la Curtea de Apel. Iar dintre aceste trei dosare, cel mai recent are ca prim termen de judecată data de 22 septembrie 2020. Ceea ce înseamnă că, aproape cu siguranță, el nu se va soluționa în anul 2020, deci MApN nu va avea timp să lanseze programul de achiziție a noilor nave nici în acest an.
Cât de necesare sunt cele patru corvete multifuncționale pentru România?
Principalul adversar al NATO și al României este Rusia, care are cea mai puternică forță la Marea Neagră, cu baze inclusiv în peninsula Crimeea, și care și-a modernizat, recent, nava – amiral din Marea Neagră.
Când ar putea Forțele Navale ale României să primească nave noi?
Momentul este imposibil de precizat, dar cu siguranță nu va fi în anul 2020, întrucât un program de achiziție poate fi lansat abia după ce se termină cele trei procese care mai sunt, acum, pe rol.
“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim, în avans, sistemele Patriot. Facem acest lucru deoarece banii erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă. Nefiind cheltuiți, am cosiderat că pot fi utilizați în acest fel, să putem să eliberăm un pic presiunea de pe buget și, în funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
“Au întrerupt procedura existentă anterior printr-o Hotărâre de Guvern. Dacă se finaliza acea procedură, astăzi erau în fabricaţie aceste corvete şi poate puteam să avem deja prima corvetă fabricată. Nu este de joacă cu ce se întâmplă în Marea Neagră după ocuparea Crimeei de către Rusia”
Ludovic Orban,
Prim-ministru
În acest moment, după decizia emisă la data de 13 iulie 2020 de Curtea de Apel București, pe rolul instanțelor de judecată mai sunt înregistrate în total trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV, cu sediul central în Olanda, a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau cu Ministerul Apărării Naționale.
Potrivit MApN, aceste trei dosare sunt următoarele:
• Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curții de Apel București – contestație atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. MApN a formulat, la data de 14 iulie 2020, cerere de repunere pe rol;
• Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel București, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentința nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea. Hotărârea instanței nu este încă motivată;
• Dosarul nr. 47/2/2020, aflat pe rolul Curții de Apel București, formulat de Damen SNS BV în contradictoriu cu Guvernul României, pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. În cauză, MApN a formulat cerere de intervenție principală. Primul termen de judecată a fost fixat la data de 22 septembrie 2020.
“După soluționarea definitivă a dosarelor menționate, Ministerul Apărării Naționale va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție”, a precizat MApN.
Aceasta este însă o variantă optimistă, pentru că, după cum se observă, cel mai recent dintre cele trei dosare vizează chiar anularea Hotărârii de Guvern care permite MApN să cumpere cele patru nave noi. Așa că, dacă eventual Justiția va admite cererea firmei Damen și va anula HG 48, MApN nu va mai avea baza legală pentru acest program de înzestrare. Adică nu va mai putea cumpăra corvete deloc.