Afirmația a fost făcută joi de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din România (AAFB), în contextul în care euro a atins un nou nivel pe piaţa interbancară, peste 4,8 lei.
Miercuri seara, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, miercuri seara, şi cu peste 4,9 lei.
Isărescu a spus, joi, că discuţiile despre deprecierea cursului de schimb nu-şi au rostul, având în vedere că 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a îndeamnat la calm şi a spus că sunt resurse în piaţă pentru finanţarea deficitului.
”Corecţia deficitului extern trebuie făcută, în principal, printr-o corecţie a deficitului public. (…) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb”, a spus Isărescu, conform news.ro.
El a subliniat că deprecierea monedei naţionale va face şi mai dificilă finanţarea României pe plan extern.
“Creşterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanţarea deficitului bugetar”, a spus Isărescu.
Guvernatorul consideră că deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anunţat în proiectul de rectificare bugetară, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci dimpotrivă.
“Dacă cifra este 4,4, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Ce rost are, când 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O să apară discuţii că ajutăm guvernul. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă ţara”, a spus Isărescu.