12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieIntră în vigoare acordul istoric Europa-Japonia, sub președinția românească a Consiliului UE

Intră în vigoare acordul istoric Europa-Japonia, sub președinția românească a Consiliului UE

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia, aprobat acum două zile de Parlamentul European, va intra în vigoare la data de 1 februarie 2019, în perioada în care România va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene.

Japonia a ratificat deja acordul cu UE. După aprobarea de către Parlamentul European, Consiliul UE urmează să dea o aprobare finală pe 21 decembrie 2018, după care acordul trebuie ratificat, înaintea datei de 1 februarie 2019, de fiecare dintre statele membre UE.

Acordul de liber schimb cu Japonia, aprobat miercuri cu 474 de voturi pentru, 152 contra şi 40 de abţineri, este cel mai amplu tratat bilateral negociat vreodată de UE. Acordul va elimina majoritatea taxelor vamale asupra mărfurilor exportate de UE în Japonia, în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pe an.

Cei mai mari beneficiari ai acestei înțelegeri economice vor fi comercianţii de vinuri și alte băuturi spirtoase, de textile şi produse din piele, precum și IMM-urile şi companiile din domeniul feroviar.

Unele sectoare considerate sensibile, precum producţia de orez, sunt protejate, dar articole precum vinul, brânzeturile, carnea de porc şi de vită, pastele, ciocolata şi biscuiţii vor fi scutite de taxe vamale, fie imediat, fie după o perioadă de tranziţie. 205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia.

De asemenea, Japonia îşi deschide piaţa de achiziţii în domeniul feroviar.

Comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi, de asemenea, liberalizate.

„Acest acord va ajuta la promovarea standardelor înalte şi la întărirea dezvoltării sustenabile în cadrul politicii comerciale. Parlamentul European transmite un mesaj progresist şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile care îi revin, astfel încât cel mai mare acord comercial bilateral al UE să funcţioneze cu adevărat în beneficiul cetăţenilor şi mediului de afaceri”, a declarat Pedro Silva Pereira, raportorul responsabil de acordul comercial.

„Răspunsurile Parlamentului European la provocările globalizării sunt cooperarea şi stabilirea de standarde globale. Respingem ferm protecţionismul orientat spre interior şi tendinţele naţionaliste – acestea nu vor rezolva problemele stringente cu care ne confruntăm, ci doar ne vor îndepărta şi mai tare. Este crucial ca acordul să fie implementat rapid şi să fie implicată societatea civilă pentru a ne asigura că acordul aduce beneficii pentru cetăţeni şi pentru cei care muncesc”, a subliniat Bernd Lange, preşedintele Comisiei pentru comerţ.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia creează o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă