Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Intră în vigoare acordul istoric Europa-Japonia, sub președinția românească a Consiliului UE

Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Japonia, considerat cel mai important document economic din istoria relațiilor Europei cu Extremul Orient.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.12.2018 - 21:40

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia, aprobat acum două zile de Parlamentul European, va intra în vigoare la data de 1 februarie 2019, în perioada în care România va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene.

Japonia a ratificat deja acordul cu UE. După aprobarea de către Parlamentul European, Consiliul UE urmează să dea o aprobare finală pe 21 decembrie 2018, după care acordul trebuie ratificat, înaintea datei de 1 februarie 2019, de fiecare dintre statele membre UE.

Acordul de liber schimb cu Japonia, aprobat miercuri cu 474 de voturi pentru, 152 contra şi 40 de abţineri, este cel mai amplu tratat bilateral negociat vreodată de UE. Acordul va elimina majoritatea taxelor vamale asupra mărfurilor exportate de UE în Japonia, în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pe an.

Cei mai mari beneficiari ai acestei înțelegeri economice vor fi comercianţii de vinuri și alte băuturi spirtoase, de textile şi produse din piele, precum și IMM-urile şi companiile din domeniul feroviar.

Unele sectoare considerate sensibile, precum producţia de orez, sunt protejate, dar articole precum vinul, brânzeturile, carnea de porc şi de vită, pastele, ciocolata şi biscuiţii vor fi scutite de taxe vamale, fie imediat, fie după o perioadă de tranziţie. 205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia.

De asemenea, Japonia îşi deschide piaţa de achiziţii în domeniul feroviar.

Comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi, de asemenea, liberalizate.

„Acest acord va ajuta la promovarea standardelor înalte şi la întărirea dezvoltării sustenabile în cadrul politicii comerciale. Parlamentul European transmite un mesaj progresist şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile care îi revin, astfel încât cel mai mare acord comercial bilateral al UE să funcţioneze cu adevărat în beneficiul cetăţenilor şi mediului de afaceri”, a declarat Pedro Silva Pereira, raportorul responsabil de acordul comercial.

„Răspunsurile Parlamentului European la provocările globalizării sunt cooperarea şi stabilirea de standarde globale. Respingem ferm protecţionismul orientat spre interior şi tendinţele naţionaliste - acestea nu vor rezolva problemele stringente cu care ne confruntăm, ci doar ne vor îndepărta şi mai tare. Este crucial ca acordul să fie implementat rapid şi să fie implicată societatea civilă pentru a ne asigura că acordul aduce beneficii pentru cetăţeni şi pentru cei care muncesc”, a subliniat Bernd Lange, preşedintele Comisiei pentru comerţ.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia creează o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Comentarii