Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inflaţia din Zona Euro este la cel mai redus nivel din ultimele trei luni

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 1,2% în februarie, de la 1,4% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în linie cu estimările analiştilor.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

03.03.2020 - 15:30

Este cel mai redus nivel din ultimele trei luni şi vine pe fondul scăderii preţurilor la energie, în urma extinderii epidemiei de coronavirus (Covid-19) pe plan global şi a efectelor asupra economiei mondiale.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Încetinirea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin evoluţia preţurilor la energie, care au înregistrat o scădere de 0,3%, după un avans de 1,9% luna precedentă. În schimb, preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 2,2% (faţă de un avans de 2,1% luna precedentă), iar la servicii preţurile au crescut cu 1,6% (faţă de un avans de 1,5% luna precedentă).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 1,4% în februarie, de la 1,3% luna precedentă, informează Agerpres.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale. La prima sa şedinţă de politică monetară în calitatea de preşedinte al BCE, Christine Lagarde a spus că va revizui modul în care instituţia stabileşte politica monetară, analizând toate aspectele, începând de la modul în care defineşte succesul în lupta împotriva inflaţiei şi până la rolul pe care BCE îl poate juca în combaterea încălzirii globale.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie date publicităţii în data de 18 martie.

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,7% în Uniunea Europeană, în urcare faţă de 1,6% luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria (4,7%), România (3,9%), Cehia şi Polonia (ambele cu 3,8%).

Citește totul despre:

#zona euro #inflatie

Comentarii