Industria românească va produce cel mai modern transportor amfibiu din Uniunea Europeană

O companie mixtă româno-germană va produce, la Moreni, un nou model de vehicul blindat, care va fi, în anul 2020, cel mai modern transportor amfibiu din întreaga Uniune Europeană.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.07.2018 - 15:18

Ministerul român al Apărării va cumpăra 360 de transportoare amfibii blindate „Agilis”, care vor fi produse, la Moreni (județul Dâmbovița), de o societate mixtă româno-germană.

În această societate, 50 la sută din acţiuni sunt deţinute de uzina Automecanica Moreni – filială a Companiei Naţionale Romarm, iar 50 la sută aparțin companiei germane Rheinmetall.

Primul produs construit de societatea româno-germană este transportorul blindat “Agilis”, tip 8 x 8. Pentru acest vehicul, circa 87 la sută din componente vor fi produse în România. Dintre acestea, carcasa blindată va fi confecționată la Moreni.

Tunul de calibrul 30 de milimetri, care va dota acest vehicul, va fi și el produs în România.

Fiecare transportor blindat va putea lua la bord trei membri ai echipajului plus alți șapte luptători. Vehiculul “Agilis” va avea șase variante: transportor de trupe, post de comandă, mașină de evacuare medicală, transportor CBRN, aruncător de bombe și automacara.

„La nivelul județului Dâmbovița sunt prevăzute proiecte de investiții majore în industria de apărare. Cel mai important este, fără îndoială, cel de la Moreni, unde vom dezvolta cel mai complex proiect militar de cercetare-dezvoltare românesc de după 1990, transportorul amfibiu blindat Agilis, care, la momentul începerii producției, preconizate pentru 2020, ar putea reprezenta cel mai avansat transportor blindat flotabil dezvoltat în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, cu prilejul unei vizite în județul Dâmbovița.

Forțele Terestre ale Armatei Române vor primi în dotare 360 de vehicule "Agilis". În plus, ele vor putea fi produse și pentru export.

Comentarii