3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieIndustria românească importă lemn și exportă mobilă de lux. Austria vinde bușteni...

Industria românească importă lemn și exportă mobilă de lux. Austria vinde bușteni în România

Peste 50 la sută din materia primă folosită de industria lemnului din România nu provine din țară, ci este adusă din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Cehia și Austria.

La această situație s-a ajuns după ce furturile din pădurile României au fost recunoscute ca un fenomen devastator, iar autoritățile de la București au luat măsuri tot mai dure pentru controlul materiei prime care ajunge în fabricile din industria lemnului.

„Din Satu Mare până în Suceava s-a tăiat în prostie“, ne-a mărturisit Alin, un șofer profesionist care cunoaște bine zona din nordul României.

„Da, se mai fură din păduri, dar nu ca în anii trecuți, fenomenul e sub control“, ne-au replicat, neoficial, reprezentanți ai Ministerului de Interne.

Un teanc de documente trebuie să aibă în cabină un șofer de camion care transportă lemne. Pe lângă aceste acte doveditoare, există un sistem informatic, denumit Timflow, bazat pe GPS și pe fotografii în format electronic, menit să urmărească traseul fiecărui camion cu lemne, din pădure până la intrarea în fabrica de cherestea.

Efortul financiar și tehnic prin care se realizează „trasabilitatea“ materiei prime este foarte mare, ne-a explicat Dan Bănacu, directorul unei companii din industria de cherestea.

La poarta fabricii, dacă documentele însoțitoare sau traseul camionului, urmărit prin GPS, sunt suspecte, buștenii aduși ca materie primă sunt dați deoparte și nu mai intră în circuitul de producție.

Totuși, asemenea cazuri sunt rare, mai ales după ce, în primăvara acestui an, DIICOT a efectuat percheziţii la mai multe fabrici de cherestea din România și la câteva direcții silvice. Suspiciunile procurorilor s-au referit la acțiuni de trucare a unor licitaţii, evaziune fiscală și concu­renţă neloială, dar și la utilizarea de materie primă fără acte de proveniență. În luna mai 2018, prejudiciul era estimat de anchetatori la peste 25 milioane de euro.

Interesant este însă faptul că, acum, despre stadiul acestei anchete a DIICOT nu se mai știe nimic, iar reprezentanții companiei străine vizate susțin că nici ei nu sunt informați despre această investigație.

 

Cale ferată cu ­ecartament lat, din Ucraina în ­România

Pentru a-și asigura materia primă, o fabrică de cherestea din județul Suceava și-a construit chiar o cale ferată proprie, cu ecartament lat (specific fostei URSS), pe care vin trenurile cu bușteni importați din Ucraina.

Cert este faptul că industria lemnului din România este profitabilă. „Noi aducem valoare adăugată, vindem lemnul prelucrat la un preţ de 247 euro/metru cub, în timp ce în piaţă lemnul se vinde la 140 euro/metru cub“, explică Dan Bănacu.

Decor din coajă de copac, într-un hotel de patru stele (Foto: Mihai Diac)

Cele mai scumpe produse ale industriei românești a lemnului sunt mobila de lux și componentele pentru ­iahturi, care ajung să fie vândute în Europa ­Occidentală. Chiar și în hotelurile de patru – cinci stele, în unele camere găsim decorațiuni realizate din resturi de copaci.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tudorie salvează Petrolul! Atacantul se transferă în China și aduce un răgaz financiar echipei

Alexandru Tudorie (28 de ani), golgheterul Petrolului din prima parte a sezonului, este foarte aproape de un transfer în prima ligă chineză, o mutare...

Artificiu birocratic! Cum a reușit FCSB să-l reînscrie pe Daniel Popa în Liga 1 după ce fusese scos din lot

Daniel Popa, atacantul de 29 de ani al FCSB, a fost reintrodus în circuitul echipei pentru partea a doua a sezonului, după ce clubul...

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă