Fabrică Elbit la Bacău (Foto: Mihai Diac)

Industria din România va fabrica drone cu asistență primită din Israel

Două companii din industria aviatică a României vor primi sprijin din partea unei firme israeliene penrtru a produce vehicule aeriene fără pilot.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2020 - 09:52

Companiile Elbit Systems din Israel, Avioane Craiova şi Romaero București au semnat un memorandum de înţelegere pentru o cooperare în domeniul construirii de sisteme de avioane fără pilot, așa-numitele drone.

Viitoarele aeronave, denumite în limbaj militar UAS, ar putea fi livrate și României în cadrul programelor preconizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Companiile de la Craiova și de la București vor primi transfer tehnologic din Israel în vederea fabricării în România de sisteme concepute de Elbit.

În urma noului memorandum, în România s-ar puta produce “de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900”, menționează un comunicat transmis de Elbit. Memorandumul de înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.

Gama UAS de la Elbit Systems include mini-drone portabile care pot fi intra în dotarea unui soldat, UAS-uri şi aeronave maritime de rază lungă.

“Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte şi domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova şi Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România şi pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o solutie completă şi avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel international”, a declarat Elad Aharonson, manager general al Elbit Systems ISTAR Division.

Elbit Systems are o colaborare tradițională cu industria de apărare și aeronautică din România, fiind și furnizor Ministerului român al Apărării Naționale (MApN). Parteneriatele de până acum au vizat forţele aeriene, terestre și navale, precum și alte domenii. Elbit Systems a înfiinţat și patru unităţi de producţie în România: Elmet Măgurele (specializată în producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics Bacău (subansamble electronice) şi Elmet Bacău (prelucrare avansată de piese).

 Israelul nu face parte din NATO dar colaborează intens cu țara cea mai importantă din NATO, Statele Unite. De asemenea, surse din cadrul Elbit au explicat, pentru România Liberă, că a doua țară din NATO, după SUA, din punctul de vedere al ponderii parteneriatului militar cu Israelul, este România.

Pe de altă parte, România a intrat recent, ca partener, în programul de drone al NATO, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS). La acest program participă 15 țări membre NATO, inclusiv România.

Sistemul AGS a fost inaugurat la data de 17 ianuarie 2020, când au fost recepționate și primele două drone. Aeronavele sunt de tip Global Hawk, produse de compania americană Northrop Grumman, au decolat din California și au ajuns în Europa după un zbor de 22 de ore. Toate cele cinci drone vor fi operaționale până în anul 2022.

Varianta oficială este că programul AGS este menit să asigure supravegherea din aer a spațiului terestru al țărilor membre NATO. Totuși, potrivit presei occidentale, acestea ar putea fi drone de spionaj.

Din România, la acest program participă o companie specializată în tehnologie militară și de securitate, UTI Grup, care a livrat componente software și hardware pentru Centrul principal de comandă și control și pentru punctele de comandă mobile ale sistemului AGS.

Supravegherea terestră asigurată de sistemul AGS are ca scop combaterea terorismului, protejarea granițelor și îmbunătățirea procesului de gestionare a crizelor și a operațiunilor de intervenție în cazul unor dezastre naturale.​

În cadrul acestui program, România a furnizat module esențiale pentru două componente software importante ale sistemului AGS al NATO: aplicația de comandă și control pentru Centrul de Comandă de Bază (MOS – Mission Operation Support) și aplicația pentru punctele de comandă transportabile (TGGS – Transportable General Ground Stations). Aceste aplicații sunt necesare în vederea asigurării sistemului de comunicații (voce și mesaje), a stocării de date, a interoperabilității și a transmiterii de date între participanții la acțiuni militare. Aplicațiile au fost testate cu succes și acceptate, fiind integrate în sistemul NATO AGS din centrul de comandă de la baza aeriană de la Sigonella (Italia).

Comentarii