Inflația din Marea Britanie a scăzut în ianuarie mai mult decât se aștepta și au existat semne de răcire a presiunii prețurilor în unele sectoare ale economiei urmărite îndeaproape de Banca Angliei, ceea ce prevede că este puțin probabilă o nouă majorare puternică a ratei dobânzii.
Inflația anuală a prețurilor de consum (IPC) a scăzut luna trecută la 10,1%, având cel mai scăzut nivel din septembrie, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică (ONS), potrivit Reuters.
Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră că rata anuală a IPC va scădea la 10,3% în ianuarie, îndepărtându-se și mai mult de maximul din octombrie, de 11,1%, atins în 41 de ani, dar continuând să comprime nivelul de trai al gospodăriilor.
În pofida scăderii, inflația rămâne mai mare decât în Statele Unite sau în zona euro și mulți estimatori cred că va rămâne mai ridicată ca urmare a deficitului acut de forță de muncă din Marea Britanie și a altor constrângeri asupra economiei, cum ar fi Brexit.
IPC de bază britanic – care exclude energia, alimentele, alcoolul și tutunul – a scăzut la 5,8% în ianuarie, de la 6,3% în decembrie.
Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul american și cu euro după aceste date. Prețul obligațiunilor guvernamentale britanice a crescut puternic, deoarece investitorii au exclus posibilitatea ca BoE să fie nevoită să majoreze dobânzile în martie cu încă 0,5 puncte procentuale. Majoritatea se așteaptă la o majorare de un sfert de punct procentual luna viitoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!