Anul 2023 nu a fost cel mai bun pentru dezvoltatorii imobiliari. Vânzările au scăzut chiar și 30-40 la sută față de anul trecut, iar tot mai mulți români amână achiziționarea unei locuințe, ca urmare a înăspririi creditării, dar și a incertitudinii.
Putem observa, conform Imobiliare.ro Finance, o ușoară reducere a valorii medii a refinanțărilor în trimestrul al III-lea, dar și o scădere a ratei medii lunare de la 2.061 lei în intervalul similar al anului trecut la 1.910 lei în prezent.
O altă tendință vizibilă la nivelul pieței de creditate este și aceea că tot mai mulți români tind să plătească un avans mai mare la accesarea unui credit ipotecar pentru a-și reduce costul finanțării, dar și pentru a se putea încadra în gradul de îndatorare.
Luând în considerare majorările de taxe așteptate de la 1 ianuarie 2024 și actuala proiecție de inflație care indică ulterior un trend negativ, putem anticipa potențiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat și de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziția românilor de către principalele bănci.
Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, spune că pentru anul viitor ne așteptăm la 3 factori de influență: schimbările fiscale, evoluția inflației, evoluția ofertei.
Prognoza de inflație 2024-2025, deși revizuită recent în creștere de către BNR, rămâne pe un trend descendent. Deși dobânda cheie nu scade momentan, o inflație descendentă probabil că va aduce vești mai bune pentru românii care se vor credita începând cu a
doua jumătate a anului viitor.
Pe de altă parte, vedem o probabilitate mare ca prețurile să își continue creșterea. În prima parte a anului presiunea va veni din creșterea TVA, apoi dacă trendul inflației se confirmă – dintr-o posibilă relaxare a creditării, toate acestea pe fondul unei oferte în
scădere.
În concluzie, 2024-2025 vor aduce probabil dobânzi mai bune, dar la pachet cu prețuri mai mari ale locuințelor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!