Apetitul investitorilor spanioli în România se îndreaptă către piața imobiliară, domeniul construcțiilor, dar și către IT&C. De asemenea, energia verde și retailul sunt în topul sectoarelor din țara noastră care atrag investiții din Spania, conform informațiilor Asociației ASEMER – o asociație a investitorilor spanioli din România.
În plus, companiile spaniole au identificat în industria locală de FMCG și retail un potențial foarte mare de dezvoltare, ținând cont că în supermarketurile din România se comercializează puține produse de proveniență spaniolă. Totodată, și industria agroalimentară se află pe un trend ascendent în ceea ce privește interesul pentru oamenii de afaceri din Spania.
„România este o țară în care investitorii spanioli găsesc ușor oportunități de investiții. Totuși, oamenii de afaceri din Spania au un mod diferit de lucru față de alți investitori străini, ei sunt mai degrabă conservatori când vine vorba de investiții în străinătate. Numărul investitorilor din Spania care vin în România este însă în creștere, iar prezența noastră aici vine să ateste potențialul pieței din România”, a declarat Emilio Luque Ascanio, președintele ASEMER.
Spania se afla pe locul 13 în topul investiţiilor străine directe în România în anul 2020, conform celui mai recent raport publicat de către Banca Națională a României. Datele interne ale asociației indică însă că în 2021, Spania va urca două, trei locuri în acest top.
Investițiile străine directe au crescut cu 34% în primele 4 luni din 2022 și au ajuns la aproximativ 3,15 miliarde de euro, față de 2,35 miliarde euro în perioada similiară din 2021, conform datelor BNR.
La finele lunii aprilie 2022, în România existau 239.033 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,42 miliarde de dolari.
În prezent, în România activează peste 180 de firme spaniole, dintre care 10% sunt membri ai asociației ASEMER.
„Suntem aici să promovăm și să sprijinim dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Spania și România. Astfel, suntem în mod constant în legătură cu diferite organizații din Spania prin intermediul cărora putem face cunoscută piața românească și potențialul acesteia, crescând șansele să aducem în România noi antreprenori spanioli. De asemenea, ne concentrăm pe atragerea de companii românești interesate de dezvoltarea de parteneriate cu organizații și firme spaniole, precum și de expansiune și export pe piața spaniolă. Prioritatea noastră este să creștem comunitatea ASEMER în următoarea perioadă”, a mai declarat Emilio Luque Ascanio.
Tot mai multe companii având capital spaniol sunt active în mediul de business din România, iar estimările ASEMER arată că numărul acestora va continua să crească.
De altfel, România este văzută drept o piață cu potențial mare pentru investitorii spanioli, care sunt primiți cu deschidere dată fiind și apropierea culturală dintre cele două țări.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!