Piața imobiliară se confruntă cu o nouă lovitură, după ce Banca Națională a României (BNR) a publicat un proiect de reglementare prin care înăsprește condițiile de creditare și crește avansul pentru o serie de credite imobiliare.
Scumpirea materialelor de construcții a determinat o creștere a prețului mediu imobiliar pe metru pătrat. Pentru a evita situația din 2007-2008 când multe persoane care au apelat la credite pentru achiziționarea locuințelor s-au trezit în incapacitate de plată odată cu declanșarea crizei financiare, BNR vrea să schimbe condițiile de creditare. Mai exact, cei care contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile pe care nu le vor folosi ca locuință proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.
Astfel, documentul BNR prevede: „În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”.
Avans mai mare pentru creditele ipotecare de investiții imobiliare
Reglementările vin în contextul în care Banca Națională a majorat pentru prima dată dobânda cheie și este de așteptat să o mai majoreze cel puțin o dată în acest an. Măsura a fost luată pentru a contracara inflația galopantă. Astfel, și dobânzile din piață sunt așteptate să crească, ceea ce ar mări povara împrumutaților.
BNR intenționează să ridice contribuția minimă a proprietarului la 25% pentru creditele ipotecare de investiții imobiliare în lei, 35% pentru cele în euro și 50% pentru cele în altă monedă. Totodată, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei.
„Temându-se probabil de o posibilă bulă care să se adauge la o inflație deja ridicată, BNR intenționează să înăsprească de la 1 ianuarie 2022 condițiile de contractare a creditelor imobiliare pentru cumpărarea de locuințe care nu sunt destinate ca reședință principală”, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Scumpiri în piața imobiliară
În România, prețul mediu imobiliar pe metru pătrat a crescut cu 15,9% în septembrie față de aceeași lună a anului trecut, de la 1304 euro la 1507 euro. În timp ce în București prețurile au crescut cu 16,8%, la 1583 euro/mp, în Cluj creșterea a fost de doar 8%, dar la o medie de 1985 euro/mp. Dezvoltatorii imobiliari anunță că până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020.
„Piața imobiliară este sensibilă la ceea ce se întâmplă în economie și acționează brusc. Măsurile BNR sunt pentru protecția debitorului. Prețurile din piață nu vor avea variații majore în urma acestora, ci doar câteva procente în sus sau în jos”, ne-a declarat Ion Radu Zilișteanu, profesor doctor în economie.
Prin același proiect, BNR mai arată că, pentru acordarea creditelor, băncile stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului. Noile reguli propuse de BNR intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Mărirea avansului creditului ipotecar nu va afecta însă persoanele care își cumpără imobile în care urmează să locuiască, ci doar pe cei care fac investiții în piața imobiliară, atrage atenția Ion Radu Zilișteanu, profesor doctor în economie.
Cererea din piața imobiliară se va diminua
Acesta ne-a declarant că toți factorii care afectează în prezent piața imobiliară, mai exact majorarea prețurilor materialelor de construcție care au dus la o creștere a prețurilor pentru locuințe, mărirea dobânzilor și noile reglementări anunțate de BNR vor duce la o cerere mai mica în piață.
Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest, consider că statul este marele câștigător al acestei măsuri anunțată de BNR. Acesta susține că statul se împrumută de la băncile private și acestea vor avea mai mulți bani disponibili spre a fi oferiți cu „generozitate” și riscuri zero.
„Daca ar fi împrumutat privații cu o dobândă mai mare ar fi fost mai bine, dar mai riscant. Așa, BNR taie și spânzură ajutând statul prin măsuri care conduc la un avantaj pentru sistemul bancar pe care-l „păstorește”. În acest fel, tot poporul va fi mai liniștit, se va construi mai puțin, se va vinde în consecință, se poate evita o nouă criză majoră pe segmentul rezidențial”, susține reprezentantul Euroest.
Acesta mai spune că urmează vremuri foarte interesante pe piața imobiliară.