8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăEconomieImobiliareInvestiții în imobiliare de peste 4 miliarde de euro

Investiții în imobiliare de peste 4 miliarde de euro

La începutul lunii noiembrie, la nivel național, sunt în derulare proiecte imobiliare de anvergură începute în prima parte sau la jumătatea anului, care valorează în total peste 4 mld. EUR., potrivit datelor publice analizate de specialiștii ONV LAW. Acestea se află în diverse stadii, unele fiind aproape finalizat, altele cu termene de livrare pentru prima jumătate a anului 2023.

Chiar dacă sectorul imobiliar traversează o perioadă cu multe provocări, din cauza prețurilor mari la energie sau a lipsei materialelor de construcții, investitorii s-au adaptat rapid la situația socio-economică actuală, astfel că multe segmente sunt încă în plină dezvoltare.

Potrivit analizei ONV LAW, dezvoltatorii imobiliari oferă acum termene de livrare mai lungi și se orientează către materiale de construcții accesibile.

Proiecte cu o valoare de peste 3 miliarde de euro sunt anunțate din bugetul de stat pentru finalul anului și vor continua probabil și în prima jumătate din 2023. Cele mai multe investiții se fac în infrastructura rutieră, modernizarea clădirilor sau a instituțiilor publice*.

Totodată, cele mai mari investiții în proiecte rezidențiale însumează în prezent o valoare care ar putea depăși 100 de milioane de euro. Astfel de investiții se fac în orașele dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, București sau Constanța.

De altfel, există dezvoltatori imobiliari care activează în România și au planuri de expansiune în unele țări din Europa.

Sectorul industrial și logistic, investiții în ritm accelerat

Sectorul cel mai efervescent rămâne în continuare cel al parcurilor logistice și industriale. Cererea pentru aceste spații rămâne ridicată după pandemie, iar proiectele care au termene de livrare în următoarele luni, însumează investiții de peste 500 mil. EUR.

Majoritatea proiectelor sunt investiții cu capital străin, iar cele mai multe sunt dezvoltate în județe din vestul țării.

„Cererea este în continuare ridicată în zona real estate, care este probabil cea mai sigură investiție în momente de incertitudine economică, însă există și o zonă de lipsă de predictibilitate pentru investitori în acest moment în piață.

În acest context, suspendarea PUZ-urilor de sector și, ulterior, anularea PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 și 6 au condus la blocaje majore ale investițiilor imobiliare la nivelul Capitalei, ce au avut un impact financiar negativ atât pentru dezvoltatori, cât și pentru bugetul local.

Mai mult, anularea în primă instanță a Planului Urbanistic General actual și estimarea autorităților că elaborarea noului PUG ar putea să dureze înca trei ani, constituie un nou element de incertitudine în sectorul imobiliar din București”, declară Sînziana Bărbieru, partener ONV LAW. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...

David Coote, acuzat de implicare în pariuri sportive! „Sper că ai făcut cum am discutat”

Arbitrul britanic David Coote este investigat de Federația Engleză de Fotbal (FA) pentru presupuse influențe în pariuri sportive, după un schimb de mesaje controversat...

Deficitul bugetar pe primele 10 luni ale anului 2024: Creștere de 75% într-un an

Deficitul bugetar al României a ajuns, după primele zece luni ale anului 2024, la 109,42 miliarde lei, echivalentul a 6,19% din PIB, cu 75%...
Ultima oră
Pe aceeași temă