0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăEconomieImobiliareCum s-a schimbat sectorul imobiliar pe litoralul românesc

Cum s-a schimbat sectorul imobiliar pe litoralul românesc

Dezvoltatorul român Sopra Estate a lansat o ofertă de investiții, în premieră în România, pentru proiectele de pe litoralul românesc. În vizor se află noile resorturi (hoteluri și apartamente) din Sudul Litoralului, acolo unde se estimează că următorii 5 ani vor aduce investiții de peste 250 milioane de euro.

Dezvoltatorul român oferă investitorilor, persoane fizice și juridice, posibilitatea de a cumpăra apartamente de vacanță sau în scop investițional, în noile resorturi rezidențiale și turistice de pe Litoral, fără niciun risc financiar.

,,Într-o perioadă în care se suprapun diversele tipuri de crize, iar piețele sunt mai degrabă circumspecte, considerăm că este oportun ca toți actorii care suntem implicați în fenomen să contribuim determinant la stabilitatea pieței și consolidarea încrederii. Soluția pe care noi am adoptat-o în acest context pune la masă într-un echilibru funcțional cele 3 părți ale unei tranzacții, respectiv clientul care are banii protejați în contul colector al băncii până la finalizarea proiectului, dezvoltatorul care are siguranța tranzacției și siguranța finanțării și instituția finanțatoare care are siguranța că finanțează un proiect viabil” , spune Dorina Marinescu, Director de Vânzări  în cadrul Sopra Estate.

În esență, prin intermediul ofertei, dezvoltatorul nu construiește pe banii clienților, ci pe banii băncii, iar  clienții varsă sumele de bani într-un cont colector deschis pe numele lor, la banca agreată în cadrul ofertei, cont la care nu are acces dezvoltatorul și care nu poate fi executat în caz de insolvabilitate a dezvoltatorului.

Dezvoltatorul construiește imobilul din sursele sale proprii sau din finanțări bancare, iar abia la final, după finalizarea investiției, trage banii din contul colector deschis pe numele clientului.

Acest mod de achiziție permite clienților să își reducă la minim riscurile investiționale și să evite problemele generate de fiscalitatea impredictibilă și dinamica cursului de schimb.

Conform site-ului www.sopraestate.ro dezvoltatorul derulează, în prezent, proiecte de investiții evaluate la 60 de milioane de euro în Saturn, Neptun și Jupiter.

,,Ne dorim să oferim o modalitate modernă, simplă și eficientă, tuturor celor care vor să investească în proiectele de pe litoral și care să le aducă un randament optim. În viitor, dincolo de investițiile în dezvoltarea imobiliară, ne propunem să extindem investițiile în zona de horeca, medspa și administrarea proiectelor turistice pe care le vom dezvolta pe litoral’’, a precizat Dorina Marinescu.

Compania afirmă că stațiunile din sudul Litoralului oferă un mix de condiții economice care asigură un randament investițional superior pe termen mediu și lung comparativ cu dezvoltările imobiliare din zona Mamaia-Năvodari.

Dezvoltarea imobiliară semnificativă, evidențiată în planurile investiționale cifrate la aprox. 250 de milioane de euro pentru următorii ani, poziționează această zonă drept una dintre cele mai dinamice platforme de business din România.

,,Stațiunile din sud sunt mult mai aerisite din punct de vedere urbanistic, grație planurilor de dezvoltare locală care limitează dezvoltarea imobiliară și impun asigurarea unor elemente de infrastructură urbană esențiale, precum drumuri de acces, utilități și spațiu verde. În plus, extinderea plajelor și lucrările de infrastructură realizate cu fonduri UE creează un fundament economic, mai ales turistic, semnificativ, cu un potențial de creștere a valorii investițiilor imobiliare’’, afirmă experții Sopra Estate.

Afacerile din sectorul dezvoltării imobiliare din zona Litoralului au crescut spectaculos în ultimii ani.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, analizate de Frames, cifra de afaceri netă a celor 253 de companii cu cod CAEN 4110 (dezvoltare imobiliară) din județul Constanța a crescut de la 2,87 milioane lei în 2010 la 648,1 milioane de lei în 2022.

Estimările Frames indică o cifră de afaceri de peste 700 milioane de lei în 2023.
Un studiu realizat de compania de consultanță Frames privind potențialul investițiilor de pe Litoral arată, totodată, că firmele din acest sector au raportat, în 2021, un profit net de 227,9 milioane de lei, față de 194.146 lei în urmă cu 10 ani.

Dezvoltatorii raportau venituri de 1,13 miliarde de lei și cheltuieli de 894,4 milioane de lei.
Sopra Estate este unul dintre cei mai activi jucători din zona dezvoltării imobiliare din sudul litoralului, cu investiții în trei proiecte în sudul Litoralului, un imobil în Saturn cu 374 apartamente și studiouri și o investiție de 22 milioane de euro, un proiect  în Jupiter de 3,6 milioane de euro cu 70 de apartamente, un proiect de  14 milioane de euro în Neptun cu 260 de studiouri și apartamente.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un cutremur de 3,7 grade Richter s-a produs sâmbătă în județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade s-a produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 16:36, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de...

Lasconi către Ciolacu: Face glume şi clipuri pe TikTok, dar nu are timp pentru protecţia unor copii vulnerabili

„ A trecut o săptămână de când am aflat de ororile din centrele de copii din Târgu Mureş şi premierul României nu a zis...

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...
Ultima oră
Pe aceeași temă