2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăEconomieIeșire publică cu „scântei”. Gafele noului ministru al Energiei

Ieșire publică cu „scântei”. Gafele noului ministru al Energiei

Deși se declară un susținător al investițiilor, în permanență amânate până acum în sectorul energetic, noul ministrul al Energiei, Anton Anton, a declarat ieri că atâta timp cât banii au stat în rezervele companiilor, nu îl deranjează că vor merge la bugetul de stat.

„Guvernul tocmai a aprobat pentru al 2-lea an consecutiv ca 90% din profituri să fie distribuite sub formă de dividende, în dauna investițiilor. Cum ați votat această măsură?”, a fost o întrebare venită din partea jurnaliștilor. „Dacă aș fi constatat că firmele la care avem cotă parte au făcut investiții din banii pe care i-au câștigat, aș fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. După ce am constatat că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se că au niște rezerve, faptul că nu intră în buzunarul investitorului, ci intră în bugetul național și se reîntorc din bugetul național ca investiții cred că e o chestiune de circulație a banilor mai repede și poate că asta va crește numărul de investiții”, a răspuns ministrul. Afirmațiile au fost făcute în cadrul ZF Power.

„Altă întrebare!”

Reporterul „RL” i-a atras atenția că Transgaz și Transelectrica, cei doi transportatori naționali de gaze, respectiv de electricitate, s-au plâns anul trecut că sunt nevoite să se împrumute pentru a-și realiza planurile de investiții, în condițiile în care Guvernul le-a luat banii din rezerve și din profit. „Transgaz și Transelectrica țin de alt minister. Altă întrebare!”, a evitat răspunsul ministrul, deși cele două companii sunt cele mai importante pentru sectorul energetic, iar, dată fiind starea rețelelor, necesarul de investiții este uriaș.

În urmă cu circa două săptămâni, Anton afirmase că toate prioritățile sale sunt legate de investiții. „Hai să ne apucăm de treabă! Orice bănuț pe care îl am îl voi băga în investiții”.

Investiții imposibile

În plus, tot ieri a afirmat că banii din conturile SAPE vor fi folosiți pentru investiții în sistemul energetic, precizând că ministerul are o listă prioriară în acest sens. În primul rând, centrala Mintia, „care este o investiție mare”, a punctat ministrul. Ce nu spune el este însă că SAPE ar trebui să devină acționar la Complexul Energetic Hunedoara, care deține centrala Mintia, ca să poată face investiții acolo, și asta doar printr-o majorare de capital ce ar trebui să obțină acordul Comisiei Europene. În practică, niciodată Ministerul Energiei nu a făcut vreodată până acum acest lucru, ci fiecare companie din subordine își gestionează singură bugetul de investiții.

Tot ministrul a pomenit ca potențială investiție centrala de pompaj de la Tarnița, poate nu neapărat la 1.000 MW, cum se tot discută. Despre Tarnița, directorul general al Hidroelectrica, Nicolae Badea, a declarat ieri că „în această formă”, acest proiect nu l-a convins. „Indicatorii tehnico-economici sunt stabiliți acum mulți ani, trebuie o reactualizare, să se vadă în ce măsură e rentabil”.

Managementul interimar mai continuă

Un specialist din public i-a atras atenția ministrului asupra gradului ridicat de deprofesionalizare din companiile energetice. „Sunt la ora actuală numiți o serie de manageri care nu au studii de specialitate și, din păcate, nu doar în partea executivă, ci și în partea administrativă – Consiliu de Supraveghere, Consiliu de Administrație, sunt oameni care din păcate nu au nici măcar vocabularul să putem avea un dialog. Lumea se schimbă, tehnologiile se schimbă și toate proiectele trebuie să aibă oameni competenți. Cum veți îmbunătăți managementul companiilor?”, a fost întrebarea venită de la unul dintre cei mai vechi specialiști din sector. „La toate întâlnirile cu companiile care țin într-un fel oarecare de minister, unul din punctele pe care le-am discutat a fost pregătirea personalului. Tuturor le-am spus să-și pregătească bani pentru pregătirea personalului, asta înseamnă pentru învățământ dual, pentru atragerea de specialiști din universități direct în companii”, a răspuns ministrul.

Întrebat de „RL” dacă va prelungi mandatele interimare de 4 luni la companiile din subordine sau va demara cât mai urgent procedurile de selecție pentru recrutarea managerilor profesioniști, Anton a răspuns că „încercăm să aducem profesioniști în toate domeniile companiilor. Partea asta cu interimatul o să mai țină, pentru că nu reușim să aducem în toate domeniile prtofesioniști, dar eu sper ca marea majoritate să fie profesioniști”.

Hidroelectrica mai trebuie să se „îngrașe”

Listarea Hidroelectrica, unul dintre cele mai așteptate momente pentru piața de capital, pare că mai are de așteptat, deși această mutare ar încuraja profesionalizarea managementului. „După pătrerea mea, e cam devreme să vorbim de Hidrolectrica la bursă, pentru că a trecut printr-o boală destul de grea. Și a ieșit din boala asta grea, a scăpat, dar a ieșit ușor slăbită și nu chiar atractivă. Cred că pentru  a ajunge la bursă, trebuie să devină mai atractivă, să mai pună carne nițel, să se consolideze. Până acum, Hidroelectrica a avut probleme majore, abia a scăpat de insolvență, trebuie să se consolideze ca să se listeze”, a afirmat Anton Anton.

Nicolae Badea, directorul general al Hidroelectrica, a anunțat ieri că societatea a  obținut anul trecut un profit brut de peste 1,5 miliarde de lei, cel mai bun de la listare.

Cele mai citite

Biden permite Ucrainei să folosească armele SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei

Nu este clar, dacă Trump va anula decizia lui Biden, în momentul în care se va instala în funcție Administrația președintelui Joe Biden a permis Ucrainei...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă