Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un nou mod de operare din țară, „exportat“ și în Europa

Hoții români care aruncă bancomatele în aer au pus pe jar autoritățile din Austria și Spania

O grupare a devalizat 14 bancomate din Austria, „încasând” 570.000 euro, altă grupare a aruncat în aer bancomate din Spania cu „Mama lui Satan”, explozibil folosit în atacurile de la Paris și Bruxelles.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

26.05.2019 - 16:17

Grupările infracționale care fură banii din bancomate au trecut la un nou mod de operare, în locul cardurilor clonate, care presupun cunoștințe de IT, preferând metoda aruncării bancomatului în aer sau smulgerea acestuia din ancorele cu care este fixat în pardoseală și pereți. În ultima jumătate de an, în țară au fost șapte astfel de atacuri. Majoritatea grupărilor au aruncat bancomatele în aer cu ajutorul unor banale butelii cu GPL, dar în ultimul caz, al aruncării în aer a bancomatului BCR de pe Bulevardul Teodor Pallady din București, hoții au folosit Triacetone Triperoxide (TATP), numit și „Mama lui Satan”, un explozibil folosit în atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles. O grupare de patru români, capturată în aprilie de „Guardia Civil” din Spania, a reușit să arunce în aer 5 bancomate folosind tot „Mama lui Satan”. E dovada că aceste grupări încep să se specializeze și devin periculoase, depășind încadrarea la furt.

 

În țară, șapte  bancomate  au fost spulberate în ultimele luni

 

Cazurile de bancomate smulse sau aruncate în aer sunt din ce în ce mai dese. Sunt la modă, așa cum se întâmpla în urmă cu 15-20 de ani cu atacurile la birourile de schimb valutar sau în urmă cu câțiva ani cu ascensiunea cazurilor de furturi din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate. Anul trecut, pe 29 decembrie, a fost aruncat în aer un bancomat din Brașov. Poliţiştii au fost alertați prin 112  că la ora 3.34 a avut loc o explozie la o sucursală bancară. Au fost găsite bucăți din bancomatul spulberat de explozie. Un martor a văzut doi indivizi pierzându-se printre  blocuri. Pe 14 ianuarie, la ora 1.30, un caz identic s-a produs în cartierul Alfa din Arad. „Polițiștii arădeni au fost notificați prin 112 despre faptul că la un bancomat de pe raza municipiului ar fi avut loc o explozie care l-ar fi distrus”, preciza IPJ Arad. Hoţii au scos din bancomat trei cutii metalice în care se aflau aproape 500.000 de lei. În martie, polițiștii din Timișoara au reținut un bărbat şi o femeie, care au încercat un astfel de atac, dar au eșuat. Pe 1 mai, tot la Arad, la o agenție bancară de pe pe Calea 6 Vânători, era aruncat ATM-ul în aer, dar de această dată hoții au avut ghinion, pentru că bancomatul n-avea cash. Pe 20 mai, poliția din București a intrat în alertă după ce mai mulţi indivizi au aruncat în aer bancomatul de la o agenție a BCR de pe Bd. Theodor Pallady. Nu au fost victime, însă bancomatul fusese pulverizat. „În urma cercetărilor efectuate la faţa locului a rezultat că a fost sustrasă suma de peste 350.000 RON (lei şi valută)”, se spune în comunicatul Poliției Capitalei.

 

O grupare din Galați a pus pe jar autoritățile în Austria

 

În aprilie, polițiștii din Satu Mare l-au reținut Ştefan Nistor-Buzatu, un gălățean căutat în toată Europa la cererea Parchetului din Graz (Austria) pentru constituire de grup criminal organizat şi furturi din bănci. În dosarul 165/35/2019, instanța Curții de Apel Oradea a dispus arestarea, dar acesta va fi extrădat după ce își va ispăși pedeapsa din alt dosar, în care este judecat la Călărași. Nistor-Buzatu este unul din cei patru membri ai unei grupări de gălățeni care în perioada 2017-2018 a devalizat 14 bancomate în Austria, furând în total 570.000 de euro. Doi dintre membrii grupării fuseseră capturați de polițiștii din Graz, dar alți doi au reușit revenirea în țară. În aprilie 2018, soseau la Galați șase polițiști din landul Austria Inferioară, care împreună cu polițiști de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR și de la IPJ Galați au efectuat mai multe percheziții domiciliare. Atunci a fost capturat un alt membru al grupării, Gheorghe Furcilă. „Membrii grupării sunt bănuiţi de furtul a diferite sume de bani din bancomate amplasate în centre comerciale şi sucursale ale unor unităţi bancare. Faptele ar fi fost comise prin folosirea unor autovehicule furate cu care distrugeau căile de acces şi smulgeau bancomatele sau le distrugeau prin folosirea de gaz exploziv cu iniţiere electrică. Prejudiciul total estimat până în prezent este de aproximativ 570.000 de euro”, declara comisarul Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

 

Metoda de lucru: smulgeau bancomatele cu mașini furate

 

Potrivit constatărilor din ancheta echipei de polițiști români și austrieci, coordonată de procurorii Parchetului Graz, gruparea folosea două metode, fie aruncau în aer
ATM-urile, fie le smulgeau cu cabluri de oțel legate la mașini puternice, furate de la firme de leasing: „Membrii grupului criminal organizat au sustras în localitatea Sinalbekirchen, din sucursala Sparkasse Sinalbekirchen, un bancomat care conţinea suma de 199.620 euro. Au izbit, mergând în marşarier cu camionul Ford Transit, pe care l-au sustras în prealabil, panoul de sticlă al spaţiului de acces în sucursala băncii, de unde au smuls bancomatul din sistemul de ancorare cu ajutorul unei curele de fixare de camion, au încărcat seiful şi au fugit“. În total, gruparea a furat 14 bancomate în diverse localităţi din Austria, „încasând” 570.000 de euro. Au furat și 5 autovehicule de transport şi două autoturisme, pe care le-au abandonat, incendiindu-le. Potrivit presei austriece, au fost depistați după ce au încercat să fure două bancomate într-o singură noapte, din localităţile austriece Asten şi Buchkirchen.  „A fost ca un scenariu de film. Ne-am aşteptat să lovească, dar ne-a surprins că au vrut să fure două
ATM-uri într-o singură noapte“, declarau poliţiştii austrieci.

 

Bancomate din Spania, aruncate în aer cu „Mama lui Satan”

 

Altă grupare de hoți din România a pus pe jar autoritățile judiciare din Spania pentru că jefuia bancomatele folosind explozibilul „Mama lui Satan”, utilizat la atacurile teroriste de la Paris, Bruxelles și în explozia de la Alcanar din Spania. Exploziile erau atât de puternice încât distrugeau structurile de rezistență ale clădirilor în care se găseau băncile. Asta a determinat formarea unui grup de anchetă alcătuit din membri ai Departamentului de Crimă Organizată şi ai Poliţiei din Valencia. Cei patru membri ai grupării au fost capturați în luna martie de „Guardia Civil” din Spania în cadrul unei operaţiuni numite „Damage“. Cei patru dă-
deau loviturile în localități mici, în care nu existau forţe de securitate și se asigurau că există suficiente variante de drumuri pentru a fugi. Soţia unuia dintre membrii grupării îi conducea cu maşina până la marginea oraşului ales ca ţintă. Aşteptau lăsarea întunericului și acţionau. Există dovezi că românii au participat la cel puţin cinci furturi la bancomatele din Albacete, Valencia şi Cuenca. În momentul descinderii polițiștilor de la „Guardia Civil”, cei patru puneau la punct detaliile pentru următoarea lovitură, un jaf la o agenție bancară din Santa Ana (Albacete). Polițiștii au descoperit şi 730 de grame de explozibil. Potrivit publicației „Noticias CMM”, la această anchetă a colaborat și „Europol”, care a stabilit că „o parte a grupului ar fi acționat în mod similar în alte țări ale UE, cum ar fi Germania și Italia”.

 

„Mama lui Satan“ a ajuns la București

 

Ultimul caz din țară, aruncarea în aer a bancomatului de pe Bulevardul Teodor Pallady, a alertat autoritățile judiciare pentru că în premieră nu au mai fost utilizate butelii cu gaz lichefiat, ci explozibil „Mama lui Satan”. E foarte posibil ca explozibilul să fi fost preparat de cei care au dat lovitura, iar de aici apar riscurile ca acest explozibil să ajungă și în posesia altor indivizi, care nu vor să arunce în aer bancomate, ci să își susțină alte revendicări, putându-se ajunge la acțiuni teroriste. De aceea, găsirea celor care au aruncat în aer ATM-ul de pe Bulevardul Teodor Pallady începe să devină și o problemă  a serviciilor secrete.   

Comentarii

loading...