15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăEconomieGuvernul edifică un hub de date fiscale unificate naţional

Guvernul edifică un hub de date fiscale unificate naţional

Printr-un memorandum guvernamental, s-a decis înființarea Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), despre care România liberă a scris., pentru care Executivul a făcut achiziţii, de înlocuire, de exemplu, a tuturor serverelor vamale, pentru 25.000 de stații moderne de lucru sau infrastructura sistemului electronic de plăți.

“Actualmente, sistemul informatic al Ministerului Finanțelor (MFP) e cel mai mare furnizor de date pentru instituțiile publice și instituțiile financiare din România și străinătate”, informează MFP, într-un răspuns pentru Rl.

Există peste 500 de aplicații, o parte semnificativă dezvoltate cu resurse proprii, care funcționează pe un parc de echipamente divers: 1.900 de servere locale/regionale/centrale în diverse tehnologii.

Volumul existent de date: 400 Tb, la nivel central, și 35 Tb, la nivel teritorial. Utilizatori externi ai sistemului informatic: 13.000 de instituții publice, 600.de 000 operatori economici și peste 1.000.000 de cetățeni.

 

Sistemul pentru casele de marcat, în lucru

Pentru casele de marcat, MFP colaborează la dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestiunea registrului caselor de marcat electronice, cât şi a rapoartelor Z, emise de către acestea.

În prezent, declararea bonurilor fiscale emise se face lunar, de către utilizatori, conform OPANAF 627/2018, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Scopul este „colectarea on-line a datelor, direct din casele de marcat, şi urmărirea în timp real a funcţionării acestora”, destinate „funcţionalităţilor specifice pentru analize complexe de tip business intelligence, pe masive de date necesare activităţilor de inspecție fiscală şi antifraudă”.

„Actualmente, sistemul informatic al Ministerului Finanțelor (MFP) e cel mai mare furnizor de date pentru instituțiile publice.” Ministerul Finanţelor Publice

În prezent se lucrează la finalizarea specificațiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru serviciul de colectare a datelor din casele de marcat. Funcționalitatea acestui sistem până la finalul anului “este într-un stadiu avansat, însă menționăm că finalitatea e condiționată de finalizarea documentației de achiziție”, spune MFP.

Cele mai citite

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă