13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieGermania vrea să pună capăt comerţului cu carne ieftină

Germania vrea să pună capăt comerţului cu carne ieftină

Mişcarea vine după ce descoperirea unui focar de coronavirus la abatorul de la Guetersloh a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania şi la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

“Carnea este prea ieftină. Publicitatea care pune accent pe preţurile reduse la carne nu se potriveşte cu sustenabilitatea… Acest lucru nu mai este acceptabil”, a declarat ministrul german al Agriculturii, într-un interviu acordat Reuters, cia Agerpres.

Carnea cu preţuri reduse, de la salam şi până la tradiţionalii cârnaţi, este un produs alimentar de bază pentru mulţi consumatori germani, însă descoperirea unui focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari abatoare din Germania a ridicat semne de întrebare cu privire la unele din practicile urmate pentru a menţine preţurile la un nivel atât de scăzut.

Eforturile de identificare a persoanelor afectate de coronavirus au fost îngreunate de faptul că unele abatoare nu au putut furniza adresele la care locuiesc unii angajaţi, pentru că lucrau cu firme subcontractoare care le furnizau muncitori emigranţi. De asemenea, chiar şi unele firme subcontractoare se bazau la rândul lor pe alte firme subcontractoare care să le aducă muncitori.

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a criticat ceea ce el a numit sistemul de “sub-sub-subcontractare” în abatoare şi a introdus noi legi care le obligă să angajeze personal în mod direct.

În plus, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, intenţionează să introducă şi alte măsuri pentru a răspunde la ceea ce a catalogat drept “consecinţele serioase” ale presiunilor preţului scăzut al cărnii asupra bunăstării animalelor, condiţiilor de lucru din abatoare şi veniturilor fermierilor. Kloeckner s-a declarat conştientă de faptul că măsurile pe care le are în vedere ar putea determina unele firme să îşi mute afacerile peste hotare, ceea ce ar însemna că autorităţile germane nu vor mai putea controla respectarea standardelor.

Kloeckner a propus şi un comision pentru bunăstarea animală care să îi recompenseze pe fermierii care sunt preocupaţi să asigure animalelor lor condiţii mai bune, iar pentru a contracara riscul ca abatoarele să se mute peste hotare va promova o etichetă europeană cu privire la bunăstarea animală care să fie aplicată pe produsele din carne.

“Carnea nu ar trebui să fie un produs de lux accesibil doar celor bogaţi, dar nici un produs junk de zi cu zi”, a spus oficialul german, la o întâlnire cu reprezentanţii industriei cărnii şi ai sectorului de retail.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă