Sambata, Craiova a gazduit mai multe evenimente culturale prilejuite de Ziua nationala a Basarabiei si Bucovinei. Un simpozion stiintific, „Din istoriografia Basarabiei si Bucovinei”, a deschis ziua. De la manifestari nu putea lipsi tocmai poetul Grigore Vieru, autorul versurilor mai tuturor cantecelor interpretate la Craiova. Nu o data Vieru a fost numit „sarbatoritul serii”, de parca era ziua unicului poet national basarabean, nu a tarii vecine. Poetul basarabean a lansat propriul volum de versuri, „Linistea lacrimii”. In foaierul Nationalului craiovean a fost organizat un vernisaj de pictura cu tema „Calusari”, lucrari ale pictorului roman, stabilit in Franta, Andrei Sorel. Momentul care a starnit insa cel mai mare interes a fost spectacolul de sambata seara, cand pe scena TNC a urcat ansamblul „Lautarii” din Chisinau, condus de cunoscutul artist Nicolae Botgros, alaturi de care si-au dat concursul interpreti de renume de pe ambele „maluri” ale Prutului: Nicolae Ciubotaru, Lidia Bajenaru, Vlad Ghiorghelas, Mihai Ciobanu, Ionut Dolanescu si, nu in ultimul rand, Dumitru Farcas, care a ridicat sala, plina de olteni, in picioare.
Toata familia Botgros pe scena Nationalului craiovean
De remarcat faptul ca, la un moment dat, intreaga familie a maestrului Nicolae Botgros se afla pe scena Nationalului craiovean. Sotia acestuia, Lidia Bejenaru, si nora sa, Adriana Ochisanu-Botgros, au interpretat mai multe piese bucovinene, acompaniate de taraful condus de Nicolae Botgros, in care vioara intai era nimeni altul decat fiul acestuia, sotul Adrianei. Un alt moment gustat din plin de spectatori a fost cel in care a intrat pe scena Ovidiu Bartes, si el conducator de taraf. Acesta, in duet cu Nicolae Botgros, a dat un recital de exceptie, interpretand „Ciocarlia” la viori si chiar cantand fiecare la vioara celuilalt… pe umarul acestuia.
Tudor Gheorghe, cenzurat de Grigore Vieru
In partea a doua a spectacolului au evoluat pe aceeasi scena „grei” ai muzicii romanesti, incepand cu Aurelian Temisan, pana la Dida Dragan si Angela Similea. Inceputul „actului” doi a fost insa special: Tudor Gheorghe, chitara sa si poeziile lui Grigore Vieru, cele pe care nu le-a putut canta la Chisinau. „Domnule, pe mine nu prea m-a cenzurat nimeni… Nici aia dinainte, nici astia. In schimb, m-a cenzurat Grigore Vieru la Chisinau. Stii, imi zice odata acolo: „Auzi, frate Tudor, n-o canta pe asta cu Bucovina ca stii, voi plecati, iar noi ramanem cu astia aici”. Da astalalta cu… pot s-o cant? – il intreb eu. „E frumoasa, ne place, dar stii… ramanem cu astia…”. Bine ma, Grigore, aia nu, ailalta nu, da ce sa cant? „Ce vrei tu, frate Tudore”, imi zice Grigore!”.
Solomon vrea sa duca „Lautarii” la Leamna
Un moment incredibil a fost acela in care Ilia Trofimov, din Moscova, a cantat in romaneste „Ruga pentru limba romana”… in genunchi! Au urmat apoi Anastasia Lazariuc, Cristian Aldea-Teodorovici, fiul regretatilor artisti de la Chisinau, Gabriel Dorobantu, Dida Dragan, Angela Similea, care nu s-a dezmintit, cantand live doua piese de referinta, una dintre acestea fiind declarata de TVR melodia secolului XX – „Sa mori din dragoste ranita”. Ionut Dolanescu a participat si la „sectiunea” de muzica usoara, cu doua piese de forta, vocea sa fiind mai degraba de tenor. Acesta este casatorit cu o „australianca” de origine din judetul Gorj, iar impreuna si-au cumparat impreuna o casa pe una din plajele de vis ale Floridei, cu patru sute de mii de dolari. Primarul craiovean Aurel Antonie Solomon, care si-a facut un obicei din a sarbatori zilele nationale ale altor state, cu mult fast, la Craiova (de pilda, Ziua Filipinelor), a spus ca a invitat taraful lui Nicolae Botgros, de Paste, la Leamna, langa Craiova, la una din resedintele sale.