Oana Pellea este una dintre cel mai bine cotate actrite ale scenei si filmului romanesc. Din pacate, de cativa ani incoace, iubitorii teatrului din Romania nu au mai avut ocazia sa o vada pe scenele romanesti. De ce? Ne-o spune chiar Oana Pellea in randurile de mai jos.
– De ceva vreme nu v-am mai vazut pe scenele romanesti. De ce?
– De zece ani am jucat in spatiul francofon, in limba franceza. Iar in ultimul an am jucat in doua filme in Marea Britanie. Primul se numeste "Children of Men", in regia lui Alfonso Cuaron, cu Clive Owen in rolul principal. Este o productie Universal Pictures, care va avea premiera mondiala la Festivalul de la Venetia. Premiera oficiala de la Londra este pe 19 septembrie, unde sunt invitata. Premiera in USA este pe 25 decembrie, iar premiera in Romania este pe 17 noiembrie. Lucrul la acest film cu regizorul Cuaron a fost exceptional. Il consider un geniu in arta cinematografica. Este un creator care arde pur si simplu. Un artist responsabil si cu o privire asupra lumii in care traim foarte personala, de o mare umanitate. Venetia este, asa cum se spune, prima treapta spre Oscar. Iar Studiourile Universal mizeaza pe acest film pentru premiile Academiei. Rolul meu nu este unul principal, dar este important in story. Este un rol de compozitie si un rol care mi-e foarte drag. Sunt foarte mandra ca exist in acest film. Pentru ca el vorbeste despre omenire intr-un mod responsabil, un film care pune intrebari esentiale speciei umane. Iar lucrul cu Clive Owen a fost o bucurie. Este un actor de o seriozitate si un profesionalism rar intalnite. Si, pe deasupra, e un artist generos si cu un spirit deschis, luminos. Al doilea film pe care l-am terminat acum la Londra si care va avea premiera in ianuarie la Sundance si in martie la Londra se numeste "I Really Hate my Job", in regia lui Oscar Parker. Este vorba despre un rol principal, de aceasta data in limba engleza. Este o tragicomedie cu un scenariu rafinat, de o inteligenta remarcabila. Este povestea a cinci femei. Am avut bucuria sa lucrez cu un regizor excelent si cu patru actrite desavarsite. Un regal pentru orice artist.
– Cum este sa treci de la jocul in limba romana la cel in franceza si apoi in engleza? Nu-ti taie din spontaneitate, din firesc? Cum ati simtit publicul strain prin comparatie cu cel roman?
– Un actor trebuie sa fie capabil sa se exprime in orice limba… Iar publicul este peste tot in lume la fel. Emotia si adevarul artistic sunt percepute peste tot la fel.
– Exista diferente mari intre statutul actorului in Romania si in alta parte?
– Da. Exista diferente enorme intre statutul unui actor in Romania si statutul unui artist in lumea "civilizata". De la respectul cu care esti privit pana la onorariu. De la importanta care ti se acorda la conditiile de care beneficiezi. Din pacate…
– Care este mediul in care va simtiti cel mai bine? Nu pareti a agrea mondenitatile…
– Cel mai bine ma simt pe scena si in fata aparatului de filmat. Nu imi plac mondenitatile. Sunt un om retras. Din aceasta profesie imi place munca si atat.
– Cand va vom vedea din nou pe scena in Romania?
– Din toamna. Am cateva proiecte pe care sper sa am timpul necesar de a le materializa.
Experienta cu cele doua filme de la Londra mi-a aratat ca exista pe lume creatori, artisti, regizori, scenaristi care muncesc cate 12 ore pe zi. Muncesc cu responsabilitate si profesionalism. E adevarat, in conditii ideale. Nu au timp de vedetisme, comentarii, barfe si prostii. Nu e rentabil sa-ti pierzi timpul cand il poti folosi pentru a crea ceva, a invata ceva, a construi ceva, a merge mai departe… Sunt atatea de invatat si acumulat ca ar trebui sa fim foarte atenti cum ne cheltuim timpul. Ar trebui sa fim inteligenti cu viata noastra. Oricum rautatea este evident un semn de prostie si lipsa de informatie…