6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăEconomieFoto interviuLeonardo DiCaprio îndeamnă lumea să renunțe la combustibilii fosili

Leonardo DiCaprio îndeamnă lumea să renunțe la combustibilii fosili

Actorul Leonardo DiCaprio susține renunțarea la combustibilii fosili. Starul a participat, marţi, la o reuniune organizată de peste 400 de instituţii şi 2.000 de persoane private, care, potrivit unui studiu recent, dispun de venituri totale de 2,6 trilioane de dolari şi care sprijină o iniţiativă în acest sens, informează Mediafax. 

Potrivit unui raport întocmit de mai mulţi experţi în domeniul investiţiilor, sumele de bani care au fost obţinute din industria combustibililor fosili – petrol, cărbune şi gaze naturale – au crescut de 50 de ori în ultimul an, informează Reuters.

În acelaşi timp, un capital tot mai mare este alocat în favoarea energiei regenerabile şi a altor soluţii ecologice pentru problemele generate de fenomenul încălzirii globale, precizează acelaşi raport.

„Încălzirea globală afectează sever sănătatea planetei noastre şi a tuturor locuitorilor ei”, a spus DiCaprio, anunţând în mod public, marţi, că va renunţa la utilizarea combustibililor fosili, atât în nume propriu, cât şi în numele Fundaţiei Leonardo DiCaprio, care sprijină diverse proiecte de conservare a naturii pe plan mondial.

„Trebuie să facem tranziţia spre o economie bazată pe o energie curată, care nu se sprijină pe combustibili fosili, pentru că ei reprezintă principalul factor al acestei probleme globale”, a adăugat starul hollywoodian.

Guverne şi investitori din 43 de ţări şi-au luat angajamentul de a renunţa la sprijinirea organizaţiilor care se bazează pe combustibili fosili, inclusiv a municipalităţilor, fondurilor de pensii, asociaţiilor medicale şi bisericilor care fac acest lucru.

Raportul, prezentat la New York de cabinetul de consultanţă în investiţii Arabella Advisors, nu a precizat însă procentul exact din totalul de 2,6 trilioane de dolari reprezentând bunurile susţinătorilor acestei iniţiative care a fost deja investit în trecut în industria combustibililor fosili.

Thomas Van Dyck, managerul general al SRI Wealth Management Group, spune că noul studiu a arătat că un număr tot mai mare de investitori doresc să reducă „riscul de carbon” şi şi-au plasat banii în industrii cu o creştere „curată”.

„Această tendinţă a depăşit tot ceea ce am văzut eu până acum în activităţile mele zilnice de consilier financiar – cererea pentru investiţii în industrii lipsite de combustibili fosili este în creştere”, a spus el.

În ultimul an, activiştii ecologişti i-au criticat pe acţionarii şi susţinătorii companiilor bazate pe combustibili fosili, dar şi pe partenerii lor de afaceri, punând în acelaşi timp o presiune tot mai mare asupra universităţilor şi organizaţiilor religioase, cerându-le să nu mai investească în acele companii.

Strategia a început să dea roade – în special în Statele Unite, Marea Britanie şi în unele ţări scandinave -, afirmă autorii acestei iniţiative.

„Dacă există vreun lucru pe care aceste cifre ni-l transmit, atunci acel lucru se referă la faptul că mişcarea de renunţare la combustibilii fosili are o evoluţie accelerată”, a spus May Boeve, director executiv al 350.org, un grup de acţiune online în domeniul climei.

Ea spune că expansiunea acestei mişcări ar trebui să transmită un mesaj foarte clar liderilor lumii înainte de conferinţa ONU de la Paris, unde şefii de state vor încerca să ajungă la un nou acord global, în decembrie, cu scopul de a limita efectele generate de încălzirea globală.

Strategiile de renunţare la combustibilii fosili diferă în interiorul acestei iniţiative, au precizat membrii coaliţiei. Unele vizează retragerea investiţiilor din toate companiile ce au la bază combustibili fosili, iar altele au ales să înceapă doar cu acele firme implicate în industria cărbunelui şi a şisturilor bituminoase.

Un discurs pronunţat de papa Francisc în luna iunie, prin care suveranul pontif a cerut o acţiune rapidă, pentru a salva planeta de o veritabilă „ruină ecologică”, a influenţat la rândul său anumite instituţii religioase.

Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...
Ultima oră
Pe aceeași temă