Ambasadorul Iranului în România a acordat un interviu RL prin care s-a arătat deschis să dezvolte relațiile bilaterale dintre România și țara sa
„Relațiile oficiale dintre Iran și România datează din ani foarte îndepărtați. Decembrie 2021 a marcat 140 de ani de la recunoașterea de către Iran a independenței României. Iranul a fost una dintre primele țări non-europene care a recunoscut România, iar de atunci, relațiile politice și economice dintre cele două țări s-au bazat pe aspectele culturale comune și interese reciproce. Iulie 2022 va marca cea de-a 120-a aniversare a relațiilor diplomatice Iran-România, iar cele două țări vor sărbători această ocazie. Republica Islamică Iran are voința și este pregătită să dezvolte relațiile bilaterale cu România în toate domeniile convenite de comun acord. Din fericire, astăzi, există orizonturi foarte clare de cooperare între cele două țări. Personal cred că, în calitate de vechi parteneri, Iranul și România au multe temeiuri istorice care pot contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale”.
Ambasadorul a punctat că Iranul și România au avut întotdeauna o bună relație economică și comercială, însă din 2018 până în 2020 ”am asistat la un declin neobișnuit al relațiilor economice.”
Volumul comerțului dintre cele două țări, în 2021, este de 395 de milioane de dolari
Ambasadorul Iranului a mai spus că în ceea ce privește politica externă, Iranul a acționat întotdeauna în cadrul obligațiilor sale internaționale și a urmat un set de principii și politici, dorind astfel să dezvolte relațiile cu România ”mai mult de când oricând până acum.”
Acesta susține că Republica Islamică Iran a fost întotdeauna în fruntea luptei împotriva terorismului în regiune și este susținătorul păcii și securității regionale.
„Iranul este deschis dialogului cu vecinii săi pentru a aborda neînțelegerile. În Iran, respingem fără nicio considerație toate actele teroriste. Desigur, Republica Islamică Iran consideră că lupta împotriva terorismului nu ar trebui să fie în detrimentul dreptului la autodeterminare al națiunilor ocupate de străini și, în acest sens, în conformitate cu dreptul internațional, a susținut întotdeauna mișcările de eliberare împotriva ocupaţiei străine”, a mai adăugat Ambasadorul Iranului în România.
Ambasadorul deplânge retragerea din acord și ostilitatea SUA:
„De exemplu, buna credință a Iranului a fost demonstrată în mod evident în Planul comun și cuprinzător de acțiune (JCPOA) din 2015. Din păcate, bunăvoinței Iranului i s-a răspuns cu rea-credință, deoarece retragerea unilaterală și reimpunerea sancțiunilor de către Statele Unite, în 2018, a creat o situație care a subminat implementarea durabilă și eficientă a JCPOA, și în special beneficiile economice pe care poporul iranian le obținea din ridicarea sancțiunilor. Celelalte părți, în special Statele Unite, trebuie să-și arate seriozitatea în îndeplinirea obligațiilor internaționale prin ridicarea completă și efectivă a sancțiunilor și oferind garanții obiective pentru nerepetarea acestora în viitor. Poporul iranian nu se mulțumește cu nimic mai puțin decât drepturile sale, și nu uită și nici nu iartă comportamentul ostil al Statelor Unite față de Iran”, a explicat Ambasadorul.
43 de ani de la Revoluția islamică din Iran care a avut loc în 1979
„De fapt, Revoluția Islamică din Iran este o dezvoltare socio-politică în conformitate cu aspirațiile, principiile și valorile durabile ale marii națiuni Iranului. Cel mai însemnat rezultat al Revoluției Islamice este sistemul politic democratic, care este recunoscut în Constituția Republicii Islamice Iran, și conform căreia indivizii au drepturi politice și civile, iar rolul central al autodeterminarii ține de voința poporului iranian. În acest sens, în ultimii patruzeci și trei de ani, în Iran s-au desfășurat aproximativ 40 de alegeri pentru diferite funcții oficiale, iar iranienii și-au decis destinul”, a spus Ambasadorul.
Realizările Iranului
Țara se află pe locul 15 la nivel mondial în medicină și pe locul 7 în farmacologie. De asemenea, se numără printre primele 10 țări producătoare de vaccin anti-Coronavirus. Conform statisticilor Web of Science, în 2021 Iranul a fost pe locul 15 în producția științifică. În domeniul celulelor stem, Iranul se află pe primul loc în regiunea Asiei de Vest și pe locul 13 în lume. În domeniul aerospațial, Iranul se află pe primul loc în rândul țărilor islamice și pe locul 13 în lume. În domeniul dronelor sau vehiculelor aeriene fără pilot, Iranul ocupă locul 5 în lume. Iranul ocupă locul 16 în lume la producția de benzină. Este al 13-lea cel mai mare producător de oțel din lume.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!