3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăEconomieFoto interviuEste momentul ca investitorii să fie defensivi

Este momentul ca investitorii să fie defensivi

Investitorii din piețele de tranzacționare trebuie să fie defensivi, ținând cont de actualul context economic și geopolitic și să se îndrepte către active mai sigure și chiar către aur sau dolar, este de părere Pietari Laurila, investitor de top pe platforma de tranzacționare eToro. Acesta ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum arată în prezent piața de tranzacționare, dar și despre ce șanse mai au criptomonedele.

În ce măsură s-a schimbat apetitul investitorilor în ultima perioadă, ținând cont de actualul context geopolitic, dar și de inflația tot mai mare?

Anul trecut, investitorii au fost optimiști. Ratele dobânzilor erau scăzute, băncile centrale tipăreau bani și exista speranța că pandemia se va termina în curând. Piața bursieră a încheiat anul 2021 cu un câștig de peste 20%. Este corect să spunem că investitorii puteau să privească cu încredere spre 2022.

Cu toate acestea, 2022 nu s-a ridicat până acum la nivelul așteptărilor.

Prima problemă a fost inflația. Aceasta a continuat să crească, din cauza întreruperilor din lanțurile de aprovizionare cu bunuri, a creșterii prețului petrolului și al gazelor naturale și a creșterii ridicate a salariilor cauzate de pensionările din rândul forței de muncă legate de COVID. Cea de-a doua problemă a fost reprezentată de dovezile tot mai numeroase că rata de creștere a economiei globale încetinește. Această încetinire este deosebit de severă în Europa, unde, de exemplu, Banca Angliei preconizează că economia britanică va fi în recesiune timp de cinci trimestre consecutive. Chiar și SUA, în ciuda situației energetice mai bune, ar putea să nu scape de recesiune: unele modele prevăd că economia americană va fi, de asemenea, în recesiune pentru cea mai mare parte a anului 2023.

Ca urmare a acestor probleme, investitorii au devenit foarte pesimiști la începutul acestui an. În iunie, sentimentul investitorilor era la fel de rău ca în 2008, în timpul crizei financiare mondiale. În ultimele două luni, sentimentul s-a îmbunătățit. Prețurile materiilor prime și ratele dobânzilor au scăzut. Acest lucru a ajutat, în special, acțiunile de tehnologie. Indicele NASDAQ al acțiunilor tech a crescut cu 20% de la minimul din iunie. Acest lucru a surprins mulți investitori, inclusiv profesioniștii. Managerii de fonduri au păstrat o mulțime de bani cash în perioada revenirii pieței și au ratat o parte din ea.

Către ce tipuri de active se îndreaptă cei mai mulți investitori, ținând cont de actualul context din piață?

Judecând după revenirea puternică a acțiunilor din ultimele două luni, investitorii se bazează pe faptul că Banca Centrală Americană va reuși să asigure o recuperare ușoară a economiei americane. Personal, nu sunt atât de optimist. Îngrijorările legate de creștere nu au dispărut: de exemplu, datele publicate recent arată că piața imobiliară din SUA se deteriorează rapid. De asemenea, nu putem declara încă o victorie în războiul împotriva inflației: măsurătorile publicate de banca centrală americană arată că inflația, fără efectele temporare, se situează la 5-6%. Deoarece problema inflației nu a fost rezolvată, cred că există șanse mari ca ratele dobânzilor să fie mai mari decât se așteaptă piața. Aceasta ar fi o veste foarte proastă pentru piața bursieră. Prin urmare, în opinia mea, acum este momentul să fim defensivi. Pe piața bursieră, îmi plac sectoarele defensive, cum ar fi sănătatea, telecomunicațiile și bunurile de consum de bază. Companiile din aceste sectoare tind să se descurce bine indiferent de condițiile economice. Multe acțiuni din sectorul sănătății și al bunurilor de consum de bază au, de asemenea, datorii reduse, ceea ce le face rezistente la creșterile  dobânzilor. Deținerea de numerar, în special de dolari americani, ar trebui, de asemenea, luată în considerare. Dolarul american se descurcă de obicei bine în recesiunile globale, în timp ce euro, monedele bazate pe materii prime, cum ar fi dolarul canadian și australian, și monedele de pe piețele emergente au de suferit. Pe măsură ce Rezerva Federală mărește ratele dobânzilor, investitorii vor putea în curând să câștige 3% pe an. Ultima dată când ratele dobânzilor au fost atât de ridicate a fost în 2007.

Cred că momentul de a juca ofensiv și de a investi în acțiuni mai riscante va veni în 2023, atunci când economia va atinge punctul minim.

Cum au evoluat investițiile de pe platformele de tranzacționare? Și cum arată astăzi comparativ cu perioada de început?

În anii ’70, executarea unei tranzacții cu acțiuni pe piața americană putea costa 100 de euro. Până în anii 1980, intrarea pe piață a brokerilor cu discount a redus costul la 50 de euro. Apoi, odată cu apariția brokerilor online, costul a scăzut la 20 de euro, apoi la 10 euro.

În prezent, brokeri precum eToro nu percep niciun comision pentru tranzacționarea acțiunilor. Costurile nu mai reprezintă o barieră în calea investițiilor pe piața bursieră, indiferent cât de mic este portofoliul vostru. Deoarece mulți brokeri oferă acum acțiuni fracționate, puteți investi chiar și câte 10 euro. Un alt lucru care s-a schimbat de-a lungul anilor este disponibilitatea informațiilor. Platforme precum eToro facilitează cercetarea fundamentală a companiilor, monedelor, criptoactivelor și a mărfurilor. Comunicatele de presă, articolele din mass-media și cercetările analiștilor sunt ușor accesibile. Chiar și mai multe informații pot fi găsite pe site-uri externe, cum ar fi CNBC, MarketWatch, The Motley Fool și Seeking Alpha. O caracteristică unică a eToro pe care aș dori să o menționez este feed-ul său social. Utilizatorii eToro pot posta comentarii despre activele disponibile pe platformă pe feed-ul activului, iar alții pot comenta postările. Fluxul este o modalitate convenabilă de a afla mai multe despre piețe și de a face schimb de idei despre potențiale investiții cu alți investitori.

Mai există apetit pentru investiția în criptomonede?

Există. Deși prețul bitcoin a scăzut cu aproape 50% în acest an, trebuie reamintit faptul că acesta a crescut de peste două ori în ultimii doi ani. O parte din explicația interesului continuu pentru criptoactive este faptul că acestea reprezintă o clasă de active foarte volatilă. Un segment al populației de investitori apreciază această volatilitate, așa că eu cred că aceste active au un viitor ca vehicule de speculație pentru investitorii aventuroși.

Ca vehicule pentru investiții, după părerea mea, juriul încă nu a decis, deși probabil că încep să mă aflu în minoritate aici. Se spune că sunt adoptate de investitorii instituționali. Eu însumi sunt un investitor de valoare de modă veche și îmi place să dețin active care plătesc dividende, ceea ce nu se întâmplă cu cripto. Aurul există de mii de ani, iar bitcoin doar din 2009. Va mai exista în 2100 sau 2200?

Recunosc că, deși criptoactivele au fost foarte corelate cu piața bursieră în ultima vreme, pe termen lung, corelația dintre acțiuni și cripto a fost scăzută. Acest lucru sugerează că  pot acționa ca un diversificator valoros al portofoliului.

La ce trebuie să fie atent un investitor când își alege portofoliul?

Este important să se asigure o diversificare adecvată în orice portofoliu de investiții. Nu vă puneți toate ouăle într-un singur coș! Cercetările au arătat că un investitor individual mediu deține doar 4 acțiuni. Acest lucru nu este suficient. Un portofoliu diversificat în mod adecvat va deține cel puțin 20-60 de acțiuni din diferite zone geografice și sectoare.

O diversificare suplimentară poate fi obținută prin investiții în diferite clase de active: obligațiuni, mărfuri, proprietăți imobiliare și criptoactive. Combinația dintre acestea va depinde de apetitul pentru risc al fiecărei persoane. Cei cu un apetit ridicat pentru risc vor aloca mai mult acțiunilor, iar cei cu un apetit mai scăzut mai mult obligațiunilor.

Chiar dacă un investitor nu dorește să aleagă singur acțiunile, obligațiunile sau alte active, construirea unui portofoliu diversificat nu este dificilă. Fondurile tranzacționate la bursă, care oferă automat niveluri ridicate de diversificare, au proliferat. Fonduri de acțiuni, fonduri de obligațiuni și fonduri de mărfuri, toate pot fi găsite cu ușurință. Acestea sunt ieftine de cumpărat și deținut.

Platformele moderne de investiții, cum ar fi eToro, oferă utilizatorilor și mai multe opțiuni de diversificare. Pe eToro, este posibil să se copieze activitățile de tranzacționare ale altor persoane. Unii investitori sunt specializați în acțiuni, alții în tranzacționarea de valute, iar alții în criptoactive. Toate acestea pot fi copiate. Platforma oferă, de asemenea, portofolii de acțiuni pe care investitorii le pot cumpăra. De exemplu, este posibil să investești într-un portofoliu de 30 de acțiuni din domeniul energiei regenerabile cu un simplu click.

Se pare că economistul Harry Markowitz, laureat al premiului Nobel, ar fi spus odată: „Diversificarea este singurul prânz gratuit în investiții”. Astăzi, datorită platformelor de investiții online, este mai ușor ca niciodată să te bucuri de acest prânz gratuit.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Miss America 2025. Abbie Stockard este câștigătoarea

Abbie Stockard, o studentă în anul 4 la Universitatea Auburn, a fost încoronată Miss America 2025. https://www.youtube.com/watch?v=HHV7jSV7XDU Miss America 2025. Abbie Stockard este câștigătoarea Abbie Stockard, în...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Horoscop 7 ianuarie 2025. Provocări și soluții

Horoscop 7 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce pentru fiecare zodie provocări, dar și soluții care pun accent pe echilibru, prudență și introspecție. Chestiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă