Preţul unui pachet de ţigări va rămâne neschimbat în perioada următoare, în ciuda modificării nivelului accizei specifice, publicată în Monitorul Oficial de Ministerul Finanşelor. Ba chiar, la începutul verii s-ar putea scumpi, din cauza bâlbâielilor Parlamentului.
De fapt, ceea ce au anunţat Finanţele reprezintă doar o chestiune tehnică, în urma căreia nivelul total al accizei rămâne neschimbat, au explicat pentru România liberă surse din industria tutunului. „Nu scade acciza totală, ci doar se recalculează componenta specifică, în funcție de prețul minim ponderat al anului 2016. Componenta ad valorem rămâne 14%. Acciza totală a crescut în ianuarie la 436 lei/mia de ţigarete, pentru ca să compenseze reducerea de TVA, dar componenta specifică fusese calculată la prețul mediu ponderat din 2015, pentru că cel din 2016 nu era disponibil la momentul respectiv. Acciza totală nu se va indexa în aprilie, pentru că nu a fost inflație. Componenta specifică se va calcula insă în funcție de prețul minim ponderat al anului 2016”, au precizat sursele.
Pe de altă parte, din cauza tergiversărilor fostului Parlament, Legea pentru transpunerea Directivei europene a tutunului a fost adoptată abia pe 10 decembrie 2016, cu şase luni întârziere. În consecinţă, producătorii de ţigarete au la dispoziţie doar şase luni, nu un an, pentru a retrage de pe piaţă toate pachetele de ţigări care nu sunt conforme cu noile reglementări comunitare din punctul de vedere al dimensiunii avertismentelor de sănătate. „Cum timpul este scurt, până la 20 mai, este foarte posibil să rămână multe pachete de tip vechi, care va trebui retrase şi distruse, iar acciza să fie recuperată de la ANAF. Toate aceste operaţiuni costă şi banii vor fi recuperaţi de la fumători, care vor plăti mai mult pentru un pachet de ţigări”, au mai spus sursele.
Şi acum, românii plătesc pentru un pachet de ţigări mai mult decât locuitorii celorlalte ţări din regiune, pentru că autorităţile de la Bucureşti au adus nivelul accizei totale la nivelul UE, de 90 euro/mia de ţigarete, incă din 2015, față de 2018, cum era prevăzut.
Aşa se face că, în afară de Grecia, cel mai mare preț mediu la ţigări din Europa de Centrală și de Est (inclusiv Țările Baltice) este în România, aşa cum se poate observa din harta alăturată, obţinută în exclusivitate de România liberă.