8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Ghețea: Vor fi credite mai ieftine, dar și dobânzi real negative la...

Ghețea: Vor fi credite mai ieftine, dar și dobânzi real negative la depozite

Dobânzile pentru creditele acordate firmelor vor continua să scadă, chiar dacă nu „spectaculos”, în măsura în care şi bonificaţiile la depozite vor continua trendul descrescător, cu dobânzi real negative, apreciază preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

„Acum câteva săptămâni a fost o schimbare în piaţă la dobânzile pentru credite şi depozite, s-au mai reaşezat. Până în vară vor fi acţiuni mai agresive ale băncilor de prezentare a produselor de creditare pentru firme, bănuiesc că vor urma anumite reaşezări ale dobânzilor la credite, unele bănci practică încă dobânzi foarte înalte pentru companii", a declarat luni Gheţea, care este şi preşedinte executiv CEC Bank, citat de Mediafax. 

Citește și: Creditele continuă să se ieftinească

Președintele ARB a arătat că pentru companii există deja credite cu dobânzi scăzute, precum cel în cadrul Fondului Româno-Elveţian, de circa 3,5%-4% sau finanţările din cadrul schemei guvernamentale de garantare cu 50%, unde dobânda este mult mai mică decât la împrumuturile clasice ale băncilor.

„IMM-urile se împrumută acum între 3%-4% şi 6-7%, văd o reaşezare în jos. Eu cred că trendul dobânzilor la credite va fi descrescător, însă scăderile nu vor fi spectaculoase”, a apreciat Gheţea.

Citește și: Ghețea, ARB: Creditarea începe să-și revină

Despre dobânzile la depozite, care sunt real negative pentru al doilea an consecutiv – adică un client ar putea retrage din bancă mai puţini bani decât a plasat – Gheţea a admis că din acest punct de vedere există un dezavantaj pentru clienţi. Cu toate acestea, studiile recente arată că românii economisesc tot mai mult

Întrebat dacă şi-ar ţine economiile în aceste condiţii, Gheţea a răspuns afirmativ, precizând că ar păstra banii într-o bancă românească, întrucât sistemul bancar este solid şi stabil, situaţie în care există riscul dobânzilor real negative, dând exemplele sistemelor din Elveţia sau Japonia.

Citește și: BNR menține dobânda de politică monetară la 3,5%

„Dar măcar ştim că sunt bani puşi la un loc sigur. În legătură cu dobânzile se pare că nu prea mai e loc unde să ne gândim că se mai reduc, dar având în vedere că dobânzile de referinţă, atât cele privind politica monetară dată de Banca Naţională, cât şi Robor-ul şi Euriborul, dar şi politica monetară a Băncii Central Europene, este posibil să avem în continuare reduceri”, a precizat Gheţea.

În ceea ce priveşte revenirea economiei, preşedintele ARB consideră că nu va mai exista un boom economic, precum în 2005-2008. „Eu cred că un boom va fi în agricultură, care merge foarte bine. Dacă agricultura de subzistenţă reprezintă 40% din agricultura noastră, oamenii încep să-şi dea seama că nu mai merge aşa. La noi agricultura este cea care merge din plin, am şi finanţat-o, sunt şi multe IMM-uri în agricultură”, a mai spus președintele ARB, adaugând că alte domenii cu potenţail de creştere sunt IT-ul şi industria auto.

Citește și: Bănci. Creditele de consum revin pe plus după doi ani

Cele mai citite

Studiu InfoCons: Caffe Latte de la fast food, o alegere total nesănătoasă

Un studiu realizat de InfoCons asupra produselor tip caffe latte, a relevat diferențe semnificative în valorile nutriționale, cu potențiale implicații pentru sănătatea consumatorilor În cadrul...

Exclusiv: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaz românesc Germaniei, spun surse Reuters

OMV din Austria a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper, gaze din proiectul său la Marea Neagră, începând cu 2027 Acordul de...

Getty Images și Shutterstock, în discuții pentru o posibilă fuziune

Getty Images Holdings analizează o posibilă fuziune cu rivalul Shutterstock Inc., potrivit unor surse citate de Bloomberg. Dacă va fi realizată, tranzacția ar uni...
Ultima oră
Pe aceeași temă