-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSoluție de compromis în cazul creditelor în franci elvețieni

Soluție de compromis în cazul creditelor în franci elvețieni

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a găsit o soluție în favoarea cetățenilor. Este vorba despre o procedură prealabilă, prin care datornicul aflat în situația în care nu mai poate plăti ratele, se adresează unui executor judecătoresc sau unui practician în insolvență astfel încât să-i fie protejat bunul astfel cumpărat, pe o perioadă de timp determinată“, a precizat, pentru „România liberă“, judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deocamdată acestea sunt singurele elementecerte din planul pe care Comisi Juridică îl va pune în aplicare. Zilele următoare acesta urmează să fie definitivat.

În vreme ce Parlamentul Croaţiei a aprobat recent un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, iar guvernul polonez lucrează la o serie de planuri pentru convertirea în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni ale populaţiei, costurile operaţiunii urmând să fie suportate de bănci, Bucureștiul a evitat să ia astfel de decizii. BNR se rezumă la a calcula pierderile pe care le-ar înregistra cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elvețieni dacă s-ar aplica conversia în lei, fără a menționa nimic despre protecția cetățenilor români. „Omul de rând nu s-a dus la bancă să ia un credit în franci elvețieni sau în yeni japonezi. El s-a dus să obțină un credit să-și cumpere casă. Banca l-a informat că nu se califică pentru un împrumut în lei și i-a vândut produsul în franci elvețieni. Într-un stat de drept, BNR trebuie să protejeze consumatorii“, ne-a spus avocatul Simona Miloș, președintele Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență.

Astfel, ca portiță de scăpare s-a găsit proiectul legii insolvenței persoanei fizice, pentru care însă nu s-a finalizat studiul de impact și de aceea forțarea introducerii în vigoare a acestei legi poate produce mai multe efecte negative decât pozitive. Acest lucru a fost subliniat și de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, în scrisoarea transmisă ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, dar și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc și guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele“, se arată în scrisoare. De altfel, echipa FMI și-a început ieri vizita la București cu o întâlnire cu Mugur Isărescu.

Declarație-șoc a unui membru CSM

„În nici un caz insolvenţa persoanelor fizice nu le va rezolva situaţia creditelor la bănci. Statul român trebuie să se gândească la alte măsuri pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supuşi cetăţenii români, debitori la bănci. Fie cum a făcut Croaţia – conversia pe timp de un an la cursul iniţial al leului cu francul, fie chiar prin declanşarea unor anchete penale de amploare, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria. Fără discuţie că sunt mult prea multe coincidenţe în spaţiul est-european, ţări emergente ţărilor dezvoltate din UE: ar putea fi vorba de grupuri organizate infracţionale transfronta-liere, iar statul român are datoria să cerceteze dacă nu cumva cetăţenii români au căzut pradă unor astfel de grupuri infracţionale“, scrie judecătorul Horațius Dumbravă, în articolul postat pe juridice.ro.

De altfel, și ministrul Justiției a arătat că trebuie găsită o procedură prealabilă ajungerii în instanţă a dosarului persoanei fizice aflate în insolvenţă, iar procedura să fie demarată de anumite instituţii ale statului, una dintre acestea fiind Banca Centrală. Iar, conducerea BNR a fost convocată miercurea viitoare la ședința Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii cum s-a implicat în criza creditelor în franci elveţieni, ce discuţii a avut cu băncile comerciale şi la ce soluţii s-au angajat acestea.

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă