Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primele capturi ale ANAF după verificarea marilor averi

Datele furnizate de bănci par a fi fost principala sursă de informaţii a Fiscului, instituţie care a anunţat ieri că a stabilit impozitele suplimentare de plată în cazul a 10 persoane incluse în lotul celor 336 de români cu averi semnificative.

Share

Doru Cireasa 0 comentarii

Actualizat: 24.11.2015 - 00:02

Datele furnizate de bănci par a fi fost principala sursă de informaţii a Fiscului, instituţie care a anunţat ieri că a stabilit impozitele suplimentare de plată în cazul a 10 persoane incluse în lotul celor 336 de români cu averi semnificative.

Un număr de aproximativ 10 persoane fizice, parte a unui grup mai mare ce include 336 de români cu averi semnificative, vor trebui să plătească Fiscului impozite suplimentare cifrate la 14 milioane lei, în urma identificării unor venituri nedeclarate ale acestora cifrate la 86,9 milioane lei, aferente anului 2011. Anunţul a fost făcut ieri de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar suma de plată reprezintă 16% din veniturile nedeclarate.

Cea mai mare parte a veniturilor depistate suplimentar a fost obţinută din surse ce au putut fi identificate de către Fisc. Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de circa 2,44 milioane lei. Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.

Fiscul precizează că a analizat, pentru aceste zece persoane, operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni). Totodată, au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale).

Pe persoană, controlul durează şase luni-un an

„Mare parte din activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe: acti­vități investiționale diverse, tranzac­ții cu instrumente financiare pe piețele interne și interna­ționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple opera­țiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reti­cenței contribuabililor de a furniza astfel de in­formații)", se mai arată în comunicat. Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, au fost declan­șate în anul 2013. Anul trecut, Fiscul a iniţiat verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condițiilor legale privind dife­rența semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.

Potrivit informaţiilor furnizate anterior de ANAF, durata efectuării unei verificări fiscale în astfel de cazuri este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Ce cred consultanţii fiscali

„Rezultatele obţinute sunt ­modeste la prima vedere, dar este semnalul că atenţie, suntem cu ochii pe voi, nu scapă nimeni de Fisc. Este greu de stabilit ce şanse au cei care s-ar adresa Justiţiei, nemulţumiţi de decizie. Cât privește obţinerea datelor, tu ca instituţie a statului nu ai dreptul să tratezi la grămadă datele contribuabililor. Nu ştiu cum au fost obţinute datele, dar acestea pot fi obţinute punctual, pentru fiecare în parte”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.  

Citește totul despre:

Comentarii