15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimele capturi ale ANAF după verificarea marilor averi

Primele capturi ale ANAF după verificarea marilor averi

Datele furnizate de bănci par a fi fost principala sursă de informaţii a Fiscului, instituţie care a anunţat ieri că a stabilit impozitele suplimentare de plată în cazul a 10 persoane incluse în lotul celor 336 de români cu averi semnificative.

Un număr de aproximativ 10 persoane fizice, parte a unui grup mai mare ce include 336 de români cu averi semnificative, vor trebui să plătească Fiscului impozite suplimentare cifrate la 14 milioane lei, în urma identificării unor venituri nedeclarate ale acestora cifrate la 86,9 milioane lei, aferente anului 2011. Anunţul a fost făcut ieri de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar suma de plată reprezintă 16% din veniturile nedeclarate.

Cea mai mare parte a veniturilor depistate suplimentar a fost obţinută din surse ce au putut fi identificate de către Fisc. Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de circa 2,44 milioane lei. Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.

Fiscul precizează că a analizat, pentru aceste zece persoane, operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni). Totodată, au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale).

Pe persoană, controlul durează şase luni-un an

„Mare parte din activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe: acti­vități investiționale diverse, tranzac­ții cu instrumente financiare pe piețele interne și interna­ționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple opera­țiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reti­cenței contribuabililor de a furniza astfel de in­formații)", se mai arată în comunicat. Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, au fost declan­șate în anul 2013. Anul trecut, Fiscul a iniţiat verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condițiilor legale privind dife­rența semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.

Potrivit informaţiilor furnizate anterior de ANAF, durata efectuării unei verificări fiscale în astfel de cazuri este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Ce cred consultanţii fiscali

„Rezultatele obţinute sunt ­modeste la prima vedere, dar este semnalul că atenţie, suntem cu ochii pe voi, nu scapă nimeni de Fisc. Este greu de stabilit ce şanse au cei care s-ar adresa Justiţiei, nemulţumiţi de decizie. Cât privește obţinerea datelor, tu ca instituţie a statului nu ai dreptul să tratezi la grămadă datele contribuabililor. Nu ştiu cum au fost obţinute datele, dar acestea pot fi obţinute punctual, pentru fiecare în parte”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.  

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă