Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fermierii din Estul Europei fac front comun pentru noua Politică Agricolă Comună

Reprezentanţii fermierilor din România şi din alte şase state din Regiunea celor Trei Mări au semnat, la Bucureşti, un document de poziţie privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), pentru perioada 2020-2027.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2018 - 23:00

Principalele solicitări ale fermierilor faţă de viitoarea PAC, cuprinse în acest document, sunt: majorarea bugetului pentru agricultura europeană, uniformizarea subvenţiilor între toate statele UE, renunţarea la plafonarea subvenţiilor (n.r. anunţată ca intenţie preliminară de către Comisia Europeană) şi păstrarea şi gestionarea pământului.

Întâlnirea de la Bucureşti a fost organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Documentul a fost semnat de preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, şi de reprezentanţii Asociaţiilor şi Camerelor Agricole din Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria şi Bulgaria.

Documentul va fi transmis comisarului pe agricultură Phil Hogan, şi Comisiei Europene. “Nevoile ne-au adunat la aceeaşi masă. Sperăm să adere şi alte ţări la această poziţie. Trebuie să avem un buget puternic, pentru a echilibra subvenţiile. Ce propune astăzi CE reprezintă paşi foarte mici către o echilibrare a bugetului pentru agricultură. Trebuie să avem o reacţie mai rapidă şi mai puternică. România va prelua preşedinţia rotativă a UE şi cât timp mingea va fi în terenul nostru, vom lupta”, a declarat Baciu.

 

Plafonarea subvenţiilor, cea mai arzătoare problemă

 

Preşedintele LAPAR a precizat că cea mai importantă temă a dezbaterilor cu omologii din cele şase state a fost plafonarea subvenţiilor pentru agricultură, anunţată ca propunere de către CE: „Toţi cei prezenţi au declarat că nu acceptă această soluţie. Cu toţii doresc mărirea bugetului pe agricultură pentru că, începând din 2020, vom avea unele restricţii mult mai severe pe mediu şi pentru a le putea îndeplini ne trebuie mai mulţi bani”.

Laurenţiu Baciu a subliniat că echilibrarea subvenţiilor între statele din vestul şi estul Europei a fost un alt punct important pe agenda întâlnirii de la Bucureşti:

"Toţi fermierii europeni trebuie să fie egali, ţinând cont de faptul că trebuie să îndeplinim aceleaşi condiţii, avem aceleaşi restricţii, stăm pe această piaţă, ne întâlnim pe aceeaşi piaţă. Subvenţiile statelor mai vechi în UE sunt şi de 4-5 ori  mai mari ca ale noastre. Apoi, mai există şi subvenţiile ascunse din cele 15 state  cele mai vechi din UE, care pe noi, cele mai nou intrate, ne fac necompetitive Nu este corect şi de aceea cerem la unison şi uniformizarea subvenţiilor, adică la drepturi egale, îndatoriri egale", a spus Baciu.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii fermierilor din cele şase state au menţionat, în declaraţia comună, că doresc păstrarea pământului în patrimoniul naţional şi gestionarea acestuia conform politicilor proprii ale fiecărei ţări. „La unison am spus că pământul nu este un capital ca oricare altul, ci un patrimoniu naţional şi de aceea fiecare ţară trebuie să hotărască cum păstrează acest lucru", a subliniat Laurenţiu Baciu.

Preşedintele LAPAR a propus ca o delegaţie comună a reprezentanţilor fermierilor din statele semnatare ale acestui document să prezinte oficialilor europeni, la Bruxelles, toate aceste solicitări astfel încât “toate actele normative viitoare să fie adaptate la realităţile noastre şi să poată satisface dorinţele din ţările noastre".

 

Comentarii

loading...