6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieFacturile la energie electrică vor exploda. S-a scumpit și certificatul CO2

Facturile la energie electrică vor exploda. S-a scumpit și certificatul CO2

Energia electrică și gazele s-au scumpit în ultima perioadă pe bursa de profil, iar prețurile au bătut record după record. Aceste scumpiri afectează în primul rând pe cei care își fac contracte noi sau le reînnoisc.

Veștile proaste din seria scumpirile se țin lanț. Se strânge cureaua, iar efectele pandemiei se văd una câte una. Printre factorii care duc la explozia prețurilor la gaze și energie electrică sunt: creșterea constantă pe bursă, triplarea prețului la certificarele de CO2 și scumpirea de la nivel internațional, care ne afectează și pe noi. Desigur, factorii sunt mai mulți și toate adaosurile mici se regăsesc pe factura finală a consumatorului de rând. Un consumator vulnerabil ar spune experții în energie care are nevoie să fie protejat printr-un pachet de măsuri și nu lăsat să fie victimă singură într-o piață concurențială, mai ales că scumpirile la energie și gaze atrag majorări de preț la celelalte produse alimentare, mai ales.

,,Consumatorul vulnerabil înseamnă că are venituri mici, că nu poate să-și asigure încălzirea corespunzătoare, nici reabilitarea locuinței și are pierderi mari de căldură. Definiția consumatorului vulnerabil există. Toate guvernele s-au potihnit la schema de măsuri a consumatorului vulnerabil, din toate punctele de vedere. Pentru consumatorul vulnerabil trebuie să se vină cu un pachet de măsuri sociale. Când va exista mecanismul acesta al consumatorului vulnerabil și o parte vor fi protejați, piața va începe să se așeze diferit un pic. Prețul energiei pe bursă este condiționat de mixul energetic și nu poate fi schimbat de pe o zi pe alta.”, a declarat pentru cotidianul România Liberă, Sivia Vlăsceanu, expert în energie.

Un alt factor al scumpirilor, cum enunțam mai sus este majorarea prețului pe bursă. Toată energia se vinde pe bursă, legislația este clară în acest sens și nimeni nu poate să intervină. Autoritatea Națională de Reglementarea a Energiei (ANRE) este doar un spectator la ce se întâmplă cu evoluția pozitivă a prețului. ,,Prețurile sunt stabilite exclus de piață. ANRE-ul nu are nicio putere să intervină. Pe termen scurt nu va fi afectat niciun client, fie că vorbim despre cei casnici sau industriali pentru că au contracte încheiate pe un anumit termen cu anumite clauze. Pe bursă, cererile sunt formate din cerere și ofertă, momentan cererea este în creștere, evident că și prețurile cresc. La reînnoirea contractului, fiecare se află în fața acestui risc de a crește factura la energie electrică sau gaze.”, a declarat pentru România Liberă, Zoltan Nagy, vice-președinte ANRE.

Pentru că vrem un mediu cât mai puțin poluat, a fost impusă taxa certificatelor verzi care s-a triplat față de anul trecut. România ar trebui să vină cu alternative clare, spre exemplu energia nucleară, susțin experții. ,,Prețul certificatelor de CO2 împinge prețul energiei. Anul trecut, tona de CO2 era de 20 de euro și acum este la 55 de euro și tendința este în creștere. Este de 3 ori prețul față de cel de anul trecut. În Franța, de exemplu prețul la energie este mai mic. Păi Franța, de exemplu, are energie nucleară în proporție de 80%. Fără energie nucleară nu putem să ne atingem nicio țintă.”, a mai spus Sivia Vlăsceanu, expert în energie.

Comparativ cu anul trecut, prețul energie la bursă a crescut cu 160%, ceea ce teoretic ar putea chiar dubla facturile. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne liniștește prin faptul că scumpirea energiei și a gazelor vine de la nivel internațional și neagă o dublare a facturilor. Este adevărat cei mai mulți experți în energie dau ca surse sigure că la energia electrică prețul până la sfârșitul anului se va majora cu 50% și cu 20% la gaze, pentru cei care își reinnoiesc contractele sau își fac unele noi.

,,Furnizorii care au achiziţionat gazul natural şi aici mă refer şi la energie electrică, anul trecut, la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT, că vorbim de piaţa SPOT acum, cumpără doar o bucată foarte mică de pe piaţa SPOT, iar media preţului cu va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic este evident făcută de 80% preţul de anul trecut plus un 20, un 30% în funcţie de cât nu este acoperit prin contracte. Deci va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de sută la sută.”, a spus Virgil Popescu.

 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă