11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSute de companii plecate din Rusia. În urmă, sunt milioane de șomeri

Sute de companii plecate din Rusia. În urmă, sunt milioane de șomeri

Marile companii ale lumii au început să-și facă bagajele și să plece din Rusia, încă din prima zi a războiului din Ucraina. Astfel, în urmă rămân zeci de milioane de șomeri, care nu vor mai avea loc de muncă, iar guvernul rus ar putea intra în incapacitate de plată.

Sancțiunile împotriva Rusiei au venit din toate părțile, iar încetul cu încetul vom asista la scufundarea statului condus de Vladimir Putin.

Ikea, Apple, McDonald’s, Ford, Microsoft, Airbus, Visa, Mastercard, Disney, Heineken, Alstom sunt doar câteva dintre brandurile care au decis să-și închidă afacerile în Rusia, chiar dacă vor avea pierderi enorme și lasă oameni fără loc de muncă.

Decizia inumană a lui Vladimir Putin de a deschide focul în țara vecină, Ucraina, unde au murit deja mii de civili, este taxată cu vârf și îndesat de întreaga lume.

Peste 300 de companii private au anunțat că își închid sau suspendă activitatea ca urmare a invaziei, pe lângă sancțiunile impuse în principal de SUA și Uniunea Europeană.

McDonald’s va închide temporar toate cele 850 de restaurante din Rusia, dar va continua să își plătească deocamdată cei 62.000 de angajați. IKEA a suspendat operațiunile din Rusia și Belarus, aproximativ 15.000 de angajați fiind direct afectați, potrivit abc7.com.

Retailerul german Metro are circa 10.000 de angajați, pe care îi lasă pe drumuri. Coca Cola, cu cei aproximativ 7.000 de angajați, și-a suspendat într-un final activitatea, la fel și PepsiCo – companie care a funcționat chiar și în timpul Războiului Rece în această țară. De asemenea, lanțul de magazine OBI are aproape 5.000 de angajați, iar lista exemplelor este lungă. Compania Ernst & Young, prezentă de peste 30 de ani în Rusia lasă aproape 5.000 de oameni fără loc de muncă. Și Mastercard și Visa și-au suspendat operațiunile.

De cealaltă parte sunt și aproximativ 40 de companii, multe dintre ele din domeniul hotelier care nu se gândesc să-și retragă activitatea. Printre acestea vorbim despre grupul Marriot, Hilton sau Nestle, Mars și altele. În acest caz, ministerul de Externe din Ucraina precizează că guvernele şi consumatorii din toată lumea trebuie să boicoteze companiile care mai rămân în Rusia.

SUA și Marea Britanie au spus că vor interzice importurile de petrol rusesc, una din multele sancțiuni impuse ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale necesare Europei, iar Banca Centrală Europeană a estimat că o întrerupere totală ar duce la o lovitură economică egală cu 3% din produsul intern brut al țării, potrivit Bloomberg. 

Potrivit celei mai recente statistici oficiale erau 71,5 milioane de angajați în Rusia, în ianuarie 2022, numărul fiind în scădere de la 72,50 milioane în decembrie 2021. După ce companiile vor renunța definitiv la angajați, Rusia va avea o rată a șomajului de peste 50%. Mulți care lucrează în companiile de stat vor fi și ei afectați din cauza crizei economice.

Oricum, salariul minim lunar în Rusia, era de 13.890 de ruble, adică aproximativ 177 de dolari americani, la începutul anului 2022. În Moscova, acesta a fost stabilit la 21.371 de ruble rusești, adică aproximativ 272 de dolari americani. 

Populația de rând va fi din ce în ce mai sărăcită. De câteva zile, rețelele sociale arată cozi uriașe de la bancomatele din Moscova sau Sankt Petersburg, ceea ce arată clar că plata cu cardul este din ce în ce mai dificilă.

În urma tuturor sancțiunilor, Kremlinul a interzis populației să transfere valută în străinătate și a ordonat exportatorilor să schimbe 80% din încasările făcute în monedă străină în ruble.

,,Indiferent de dimensiunea investițiilor, companiile care respectă standardele și valorile managementului de mediu, social și corporatist nu au dreptul moral să-și continue activitatea în țara care face crime de război în masă pe teritoriul altei țări”, spune Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă