6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSituația pieței de energie la iarnă ar putea fi una dintre cele...

Situația pieței de energie la iarnă ar putea fi una dintre cele mai grele din ultimii ani

Situația pieței de energie, în iarna anului 2022, ar putea fi una dintre cele mai grele din ultimii ani, avertizează Claudiu Cazacu, analist XTB România.

Situația energetică a statelor UE continuă să se agraveze din cauza reducerii livrărilor din Rusia. Conducta Nord Stream 1 intră în revizie, iar livrările de gaze din Rusia au scăzut cu 60 la sută. Prețul gazului natural a crescut de 11 ori față de ianuarie 2021. „Europa se gândește la raționalizarea energiei, pentru a trece cu bine iarna”, subliniază analiza elaborată de XTB.

„Pentru moment gestionabilă, situația pieței de energie la iarnă ar putea fi una dintre cele mai grele din ultimii ani”, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Efecte majore ale războiului dintre Rusia și Ucraina se resimt în două sectoare esențiale pentru viață. Acestea sunt alimentele și energia. Ele au suferit impactul cel mai sever, fiind zonele cele mai vizibile, acolo unde achizițiile se fac zilnic sau aproape zilnic.

În zona alimentară, tendința recentă a fost una de ieftinire. De exemplu, de pe 19 mai până pe 6 iulie 2022, grâul tranzacționat în Franța a scăzut cu peste 25% iar exemple asemănătoare întâlnim și pentru porumb, soia, cafea sau zahăr, cu procente diferite. În schimb, pentru energie, preocupările persistă sau sunt în creștere, mai ales în Europa.

Statele membre UE caută, drept urmare, soluții energetice alternative. Acestea ar putea fi reprezentate de cărbune, de energia verde sau de energia nucleară. Dar implementarea unor asemenea soluții cere timp, subliniază XTB.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Bon fiscal tipărit doar la cererea clientului pentru plățile cu cardul. Președintele a promulgat legea

Președintele a semnat proiectul de lege care modifică obligația operatorilor economici de a emite bonuri fiscale tipărite pentru tranzacțiile cu carduri de credit sau...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă