1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRomânia extinde restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina și le...

România extinde restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina și le prelungește până la finalul anului 2024

Guvernul Ciolacu va aproba o Ordonanță de Urgență care extinde restricțiile privind importarea în România a unor produse agricole din Ucraina.

Proiectul acestei OUG se află pe lista documentelor care vor fi analizate în ședința din 28 decembrie 2023 a Guvernului României. Viitoarea Ordonanță de Urgență va prelungi valabilitatea OUG 84 / 2023, care este valabilă până la finalul anului 2023, cu un an de zile, deci până la finalul anului 2024.

În plus, noua OUG va adăuga câteva categorii de produse pe lista celor care erau deja supuse restricțiilor de import. Produsele care se adaugă sunt „făină de grâu sau de meslin” și „zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă”. Produsele care figurau pe lista anterioară, și care se mențin pe listă, sunt grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea – soarelui.

Guvernul României justifică noua OUG prin faptul că „importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr, primii fiind impactați prin imposibilitatea valorificării producției de grâu a anului 2023, iar producătorii de sfeclă fiind în situația imposibilității de a contracta sfeclei de zahăr către fabrici, pentru producția anului 2024, astfel sunt necesare măsuri de protejare a productiei interne”.

În plus, „la nivel european, asociațiile europene profesionale ale fermierilor și procesatorilor de sfeclă de zahăr, Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr au atras atentia Comisiei Europene asupra distorsiunilor din piață si efectelor negative asupra productei europene, care vor aparea ca urmare ca exportului masiv, fara taxe vamale, de zahar alb cu origine Ucraina”, explică proiectul viitoarei OUG.

Viitoarea OUG nu face referire la tranzitul de cereale din Ucraina, prin România. Acest tranzit va fi în continuare permis.

Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 va începe la ora 16. Aceasta ar putea fi ultima ședință a Executivului pe anul 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă