Fitch Ratings și-a retrogradat viziunea cu privire la datoria guvernamentală a țării, avertizând că o neplată este „iminentă”. Mișcarea vine pe fondul sancțiunilor internaționale tot mai mari împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.
Un rating de credit are scopul de a ajuta investitorii să înțeleagă nivelul de risc cu care se confruntă atunci când cumpără datoria sau obligațiunile unei țări.
Moscova spune că plățile sale de obligațiuni ar putea fi afectate de sancțiuni
Un rating scăzut înseamnă că șansele de a nu fi rambursate sunt considerate a fi mari – și astfel un investitor va percepe mai mult pentru a împrumuta acea țară. În această săptămână, Moscova însăși a declarat că plățile sale de obligațiuni ar putea fi afectate de sancțiuni.
Reducerea ratingurilor – la C de la B – este pentru a doua oară în această lună, Fitch își degradează punctul de vedere cu privire la capacitatea Rusiei de a-și plăti datoriile.
„Această acțiune de rating urmează retrogradarea noastră… din 2 martie, iar evoluțiile de atunci au subminat, în opinia noastră, și mai mult disponibilitatea Rusiei de a deservi datoria guvernamentală. Mărirea în continuare a sancțiunilor și propunerile care ar putea limita comerțul cu energie, cresc probabilitatea unui răspuns politic din partea Rusiei care să includă cel puțin neplata selectivă a obligațiilor sale suverane”, a spus agenția.
SUA și Marea Britanie interzic petrolul rusesc
Anunțul de la Fitch a venit după ce SUA și Marea Britanie au declarat că vor interzice petrolul rusesc, în timp ce intensifică răspunsul economic la invazia Ucrainei. Președintele american Joe Biden a spus că mișcarea vizează „principala arteră a economiei Rusiei”.
Între timp, Uniunea Europeană a declarat că va înceta dependența de gazul rusesc. În calitate de mare exportator de energie, măsurile urmăresc să lovească finanțele Moscovei, deși experții avertizează că acest lucru este probabil să determine creșterea prețului petrolului și gazelor naturale pe piețele globale.
Duminică, Moscova le-a spus investitorilor că va continua să își servească datoria suverană. Cu toate acestea, a avertizat că sancțiunile internaționale impuse industriei sale energetice i-ar putea limita capacitatea și dorința de a-și îndeplini obligațiile.
„Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăți către nerezidenți va depinde de măsurile de limitare introduse de statele străine în raport cu Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Datoria suverană a Rusiei, sub gradul de investiție
În ultimele zile, agențiile de rating rivale Moody’s Investors Service și S&P Global Ratings și-au redus, de asemenea, evaluările cu privire la datoria suverană a Rusiei. Înseamnă că datoria suverană a țării este acum considerată a fi sub gradul de investiție, sau în teritoriu „junk”, de către trei dintre marile companii de rating din lume.
S&P a spus că mișcarea sa a urmat măsurile pe care le credea că vor „crește substanțial riscul de neplată”. Shane Oliver de la compania de administrare a investițiilor AMP Capital consideră că „a avut loc deja în mod efectiv” o neîndeplinire de obligație a datoriei ruse.
„Oricum, o va deservi doar în ruble mult depreciate, iar investitorii străini îl descarcă la prețuri de vânzare la foc. Din fericire, expunerea globală la acesta este relativ scăzută”, a declarat el pentru BBC.
Rubla a atins un minim record
Rubla rusă a atins, de asemenea, minime record, deoarece țările din întreaga lume au impus sancțiuni din ce în ce mai dure țării. Luna trecută, banca centrală a Rusiei și-a dublat rata dobânzii la 20%, în încercarea de a împiedica scăderea în continuare a valorii monedei sale. Zeci de mărci globale – inclusiv McDonald’s, Coca-Cola și Starbucks – au oprit afacerile în Rusia din cauza invaziei Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!