Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 83,45% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, sub estimările oficiale, conform datelor oficiale publicate luni.
Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale, scrie Agerpres.ro
Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.
Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie – decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 12%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.
Noile date publicate luni de Banca Centrală a Turciei vin după ce în urmă cu două săptămâni președintele turc Recep Erdogan dădea asigurări că inflația „nu este o amenințare economică insurmontabilă”, invocând în acest sens propria pregătire de economist.
Însă Recep Erdogan nu are pregătire de economist, după cum nota și agenția Reuters la momentul respectiv. Președintele turc are în schimb studiile necesare pentru a deveni un imam. Anterior Recep Erdogan afirmase că inflația va scădea, „cu voia lui Allah”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!