Criza care a cuprins Evergrande, cea de-a doua cea mai mare companie imobiliară din China, este cel mai mare test de până acum al efortului președintelui Xi Jinping de a reforma behemoth-urile debite ale economiei chineze.
În timp ce protestatarii furioși au ocupat sediul dezvoltatorului imobiliar cu probleme în ultimele săptămâni, unii analiști au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers din China”. Compania a acumulat datorii de peste 300 de miliarde de dolari şi trebuie să plătească până joi, 23 septembrie, o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercuri, 29 septembrie, o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari.
Se pare că am început deja procesul de suferință financiară. Pe măsură ce riscul de insolvență crește, comportamentul agenților de vânzări, cumpărătorilor de case, furnizorilor și altor părți interesate se schimbă în moduri care subminează în continuare veniturile și măresc cheltuielile ”, a declarat Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea din Beijing.
Datele din august, publicate miercuri, au sugerat că vânzările naționale de locuințe în funcție de valoare au scăzut cu 19,7% față de anul anterior, cea mai mare scădere din aprilie 2020. Și creșterea prețurilor locuințelor a încetinit.
Potrivit Bloomberg, Evergrande are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari. De asemenea, acțiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong. Totodată, criza a afectat și bursa americană. Indicii bursieri S&P și Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai, iar Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie. Scăderi s-au înregistrat și la bursa japoneze – Nikkei – şi cel al bursei de la Frankfurt (Dax).