Creșterea PIB în România poate atinge 2,1 la sută în anul 2022, estimează casa de brokeraj XTB.
Presiunile inflaționiste, un nivel mai ridicat de incertitudine și dificultățile unor economii importante pentru comerțul României, cum ar fi Germania, Italia și alte țări din UE, sporesc riscul de a vedea câteva trimestre dificile, avertizează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România. În România, se estimează un avans al PIB-ului de 2,1% în 2022.
Având în vedere presiunile inflaționiste, un nivel mai ridicat de incertitudine și „vântul care bate din față” pentru economii importante în comerțul României, cum ar fi Germania, Italia și alte țări din UE, riscul de a vedea câteva trimestre dificile a crescut considerabil, explică un comunicat de presă transmis de XTB.
Evenimentele majore ale anului 2022 determină „ajustări mari ale așteptărilor”.
„FMI a revizuit în jos estimările pentru anul în curs, la 3,6% anul acesta și în 2023, de la 4,4% și respectiv 3,8% anterior. La rândul său, Banca Mondială ajustase previziunile pentru creșterea economiei globale, fiind chiar mai rezervată: 3,2%, față de 4,1% anterior, încetinind de la 5,7% în 2021″, indică sursa citată. Europa și Asia Centrală sunt regiunile cele mai afectate de revizuirea datelor.
Creșterea PIB va fi mai mică decât se estima la începutul anului 2022
Totuși, situația pare diferită pentru cea de-a doua mare economie a lumii, China. Datele referitoare la PIB venite din China au arătat o creștere peste așteptări în trimestrul I. Această creștere a reprezentat 4,8% anualizat față de 4,4%.
Totuși, autoritățile de la Beijing par a pregăti terenul pentru o reducere semnificativă a cererii. China a solicitat industriei oțelului o încetinire a producției. Solicitarea a intervenit deși prețurile sunt aproximativ de 3 ori media istoric. Asociația Fierului și Oțelului din China a spus că industria ar trebui să mențină echilibrul cerere /ofertă, în condițiile unei cereri limitate. Asociația din China mai consideră că, ținând seama de constrângerile de resurse și de mediu, nu e înțelept să exporte produse low-end la scară largă. Lanțurile logistice pun probleme în diferite segmente industriale sau de bunuri de larg consum.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!