1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalCreșterea PIB în România poate atinge 2,1 la sută în anul 2022

Creșterea PIB în România poate atinge 2,1 la sută în anul 2022

Creșterea PIB în România poate atinge 2,1 la sută în anul 2022, estimează casa de brokeraj XTB.

Presiunile inflaționiste, un nivel mai ridicat de incertitudine și dificultățile unor economii importante pentru comerțul României, cum ar fi Germania, Italia și alte țări din UE, sporesc riscul de a vedea câteva trimestre dificile, avertizează  Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România. În România, se estimează un avans al PIB-ului de 2,1% în 2022.

Având în vedere presiunile inflaționiste, un nivel mai ridicat de incertitudine și „vântul care bate din față” pentru economii importante în comerțul României, cum ar fi Germania, Italia și alte țări din UE, riscul de a vedea câteva trimestre dificile a crescut considerabil, explică un comunicat de presă transmis de XTB.

Evenimentele majore ale anului 2022 determină „ajustări mari ale așteptărilor”.

„FMI a revizuit în jos estimările pentru anul în curs, la 3,6% anul acesta și în 2023, de la 4,4% și respectiv 3,8% anterior. La rândul său, Banca Mondială ajustase previziunile pentru creșterea economiei globale, fiind chiar mai rezervată: 3,2%, față de 4,1% anterior, încetinind de la 5,7% în 2021″, indică sursa citată. Europa și Asia Centrală sunt regiunile cele mai afectate de revizuirea datelor.

Creșterea PIB va fi mai mică decât se estima la începutul anului 2022

Totuși, situația pare diferită pentru cea de-a doua mare economie a lumii, China. Datele referitoare la PIB venite din China au arătat o creștere peste așteptări în trimestrul I. Această creștere a reprezentat 4,8% anualizat față de 4,4%.

Totuși, autoritățile de la Beijing par a pregăti terenul pentru o reducere semnificativă a cererii. China a solicitat industriei oțelului o încetinire a producției. Solicitarea a intervenit deși prețurile sunt aproximativ de 3 ori media istoric. Asociația Fierului și Oțelului din China a spus că industria ar trebui să mențină echilibrul cerere /ofertă, în condițiile unei cereri limitate. Asociația din China mai consideră că, ținând seama de constrângerile de resurse și de mediu, nu e înțelept să exporte produse low-end la scară largă. Lanțurile logistice pun probleme în diferite segmente industriale sau de bunuri de larg consum.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă