Elizabeth Holmes, CEO-ul companiei Theranos, este judecată pentru cea mai mare înșelătorie din istoria Statelor Unite ale Americii, susține presa internațională. Tânăra vizionară, comparată cu genialitatea lui Steve Jobs, a încercat să revoluționeze sistemul medical american, printr-o nouă metodă de analiză a sângelui.
Holmes a înființat startup-ul Theranos la vârsta de 19 ani, după ce a abandonat Universitatea Stanford, în anul 2 de studii. În scurt timp, compania ei a atins valoarea de 9 miliarde de dolari și era văzută drept una dintre cele mai de succes femei de afaceri din lume. Inspirată de teama sa de ace, Holmes a promis teste cu doar câteva picături de sânge printr-o înțepătură ușoară în deget. Acestea avea rolul de a identifica boli precum cancerul.
Invenția lui Holmes a propulsat-o în topul celor mai bogați oameni de pe planetă, iar testele sale rapide ce puteau fi cumpărate în magazin promiteau numai beneficii economiei americane. Cu toate acestea, totul s-a dovedit a fi un fals. Probele de sânge erau diluate cu apă și trimise la laboratoare obișnuite. De asemenea, analizele cu aparatul Theranos erau neconcludente. Holmes a fost acuzată în urmă cu 3 ani, iar procesul s-a amânat în repetate rânduri.
Dincolo de amenzile gigantice, procurorul a menținut deschis dosarul ei, acuzând-o de fraudă asupra investitorilor. Înșelătoria a fost descoperită de un reporter de la Wall Street Journal, care nu a fost influențat de faptul că editorul său se enumera printre investitorii Theranos. Odată aflat falsul pe care Holmes îl vindea, cărți, podcasturi, documentare și alte 2 adaptări de ecran pe această temă au fost date complet peste cap.
Decăderea lui Holmes a început în 2015, când un denunțător și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dispozitivul de testare emblematic al lui Theranos, Edison. Wall Street Journal a scris o serie de expuneri înfricoșătoare, susținând că rezultatele nu sunt fiabile și că firma a folosit mașini disponibile comercial fabricate de alți producători pentru majoritatea testelor sale.
Procesele s-au îngrămădit, partenerii au întrerupt legăturile și, în 2016, autoritățile de reglementare americane au interzis doamnei Holmes să funcționeze un serviciu de testare a sângelui timp de doi ani. În 2018, Theranos a fost dizolvat.
În luna martie a acelui an, Holmes a soluționat acuzațiile civile din partea autorităților de reglementare financiară pentru că a strâns în mod fraudulos 700 de milioane de dolari de la investitori.
În prezent, Elizabeth Holmes riscă până la 20 de ani de închisoare. Cu toate acestea, una dintre strategiile pe care se bazează avocații tinerei este să o scoată cu probleme psihice. Vinovat pentru tulburările emoționale ale lui Holmes ar fi co-fondatorul și fostul iubit al tinerei, Ramesh „Sunny” Balwani, care va fi judecat separat. Astfel, procurorul are misiunea de a demonstra dacă Holmes a pus la cale, intenționat, cea mai mare înșelătorie din sistemul medical american.