9.8 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCE ROL JOACĂ RUSIA ÎN CRIZA GAZELOR NATURALE DIN EUROPA

CE ROL JOACĂ RUSIA ÎN CRIZA GAZELOR NATURALE DIN EUROPA

Rusia a anunțat că este pregătită să atenueze criza enegetică de pe continentul european, după ce prețul gazelor a explodat. Analiștii spun că este o dovadă a faptului că UE rămâne dependentă de gazul rusesc.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să atenueze criza energetică de pe continentul european și să stabilizeze piața. Anunțul oficialului rus a fost primit cu pozitivitate întrucât prețurile gazelor naturale au scăzut în ziua respectivă, după o perioadă de câteva luni în care s-au înregistrat recorduri.

Rusia, cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană, care depinde din ce în ce mai mult de importuri. Criza s-a produs din cauza redresării economiilor după blocajul generat de pandemia de coronavirus, dar și de lipsa de stocuri de gaze din depozitele europene. Potrivit unei analize Euronews, nu există dovezi cum că Rusia a crescut aprovizionarea cu gaze de la discursul lui Putin.

Pe de altă parte, oficialii ruși au susținut că și-au îndeplinit angajamentele pe termen lung, iar Gazprom a anunțat că a începe să își folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale către Europa. Totuși, experții se întreabă de ce nu a profitat Rusia de prețuri pentru a tranzacționa și mai mult pe piața europeană în această perioadă.

Gazprom nu a răspuns cererii suplimentare

Dennis Hesseling, șeful departamentului de infrastructură, gaze și comerț cu amănuntul de la Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei a declarat că, în trecut, Gazprom a reacționat la oportunitățile apărute în Europa, însă de această dată nu a răspuns cererii suplimentare.

Unii politicieni și experți europeni sunt îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să preseze autoritățile de reglementare pentru a aproba noua conductă Nord Stream 2, în timp ce alții susțin că țara nu are suficiente resurse și încearcă să își umple propriul depozit înainte de venirea iernii.

Rusia, suspectă că a ținut oferta sub cerere intenționat

Plecând de la ultima bănuială, un grup de 40 de parlamentari a cerut Comisiei Europene o anchetă în privința Gazprom, suspectând compania rusă de manipulare a pieței. Printr-o scrisoare adresată CE, parlamentarii au precizat că rușii ar ține în mod intenționat oferta sub cerere, aspect care influențează considerabil prețul. Oficialii ruși au negat complet acuzațiile și spun că „sunt în favoarea securității energetice a Europei” și doresc o colaborare.

Măsurile adoptate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat miercuri Comunicarea privind prețurile la energie și anunță un set de măsuri pe care statele membre UE le pot lua. Kafri Simson, Comisarul european pentru Energie, a declarat că printre măsurile pe termen scurt „ se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.”

Acesta a susținut că UE ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor iarna aceasta. Totodată, comisarul a declarat că se discută alte măsuri pe termen mediu pentru a se asigura că sistemul energetic european este mai flexibil.

În lista de măsuri imediate adoptate până la ora actuală se regăsesc și: facilitarea unui acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire, consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale și investigarea eventualelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și însărcinarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului.

UE lucrează la un sistem energie din surse regenerabile

 De asemenea, UE continuă să lucreze la dezvoltarea unui sistem energetic eficient, cu o pondere ridicată a energiei din surse regenerabile. Totodată, se atrage atenția asupra importanței stocării pentru funcționarea pieței. În prezent, UE dispune de o capacitate de stocare de peste 20 % din consumul său anual de gaze.

Cu toate acestea, nu toate statele  au instalații de stocare. Comisia a transmis că țările ar putea achiziţiona împreună gaze pentru a constitui o rezervă strategică, iar participarea în cadrul unei astfel de scheme ar fi una voluntară. Pe de altă parte, nu toate statele membre UE doresc un răspuns comun.

Unele state membre nu doresc achiziții comune

Germania şi Olanda au avertizat împotriva intervenţiilor pe piaţă, în timp ce Belgia a susținut că are îndoieli că o astfel de schemă ar tempera creşterea preţurilor. În același timp, unele state europene încheie contracte pe termen lung cu Gazprom. Ungaria a semnat recent un contract pe 15 ani cu compania rusă, iar Bulgaria a primit o ofertă din partea rușilor. De asemenea, presa internațională notează că Serbia  se află la rândul său în faţa unor „negoceri dificile“ cu Rusia cu privire la un contract pe 15 ani.

În prezent, stocarea gazelor naturale în Europa este scăzută, cu aproximativ 76%, față de 95% în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Gas Infrastructure Europe. Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului scăzut de stocuri.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă